Actualitate

Cum pot fi păstraţi medicii în ţară?

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/04_ziua/04-doctor pacient consultatie 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Construirea Spitalului Regional de Urgenţă sau alocarea unor locuinţe sunt câteva măsuri propuse împotriva exodului medicilor.</p>

Colegiul Medicilor din România (CMR) îi cere premierului Emil Boc deblocarea posturilor din sănătate din cauză că medicii pleacă masiv în alte ţări, iar cei rămaşi lucrează până la epuizare.

CMR atrage atenţia asupra crizei majore din sistemul de sănătate, în ceea ce priveşte deficitul major al personalului medical, în general, şi al medicilor în special. În acest context, conducerea Colegiului a trimis o scrisoare deschisă către Emil Boc prin care îi cere deblocarea posturilor. „Vă rugăm, domnule prim-ministru, ca în mod excepţional să deblocaţi şi să scoateţi la concurs posturile din sistemul de sănătate după regula necesităţii şi oportunităţii şi nu după regula un post deblocat la şapte plecări din sistem”, se arată în scrisoare.


Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR a declarat că sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. „Primim zilnic semnale din ţară, de la colegii noştri, prin care aceştia ne spun că nu îşi mai pot desfăşura activitatea în condiţii normale. Cum se poate desfăşura o gardă într-un spital orăşenesc în condiţiile în care nu au un medic specializat în Anestezie-terapie intensivă sau neonatologie?”, a mai spus Astărăstoae.

Doar în primele opt luni ale acestui an, un număr de 1.700 de medici din toată ţara au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate.


Problema migraţiei masive a medicilor, dezbătută la Cluj

Fenomenul migraţiei medicilor şi găsirea de soluţii pentru oprirea exodului medicilor au fost subiectul unei audieri publice care a avut loc recent la Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Civic Local iar participanţii au fost factori decizionali din Cluj-Napoca.


Potrivit concluziilor audierii publice, un impact major pentru rămânerea în ţară a medicilor va fi construirea Spitalului Regional de Urgenţă sau altor spitale, în parteneriat public privat. În plus, de impact major asupra medicilor tineri este considerată şi propunerea ca Primăria să transforme spaţiile locative neutilizate sau preluate de bănci în locuinţe pentru tinerii medici. De asemenea, primăria ar putea iniţia o lege pentru acordarea de facilităţi pentru medicii absolvenţi sub formă de credite pentru locuinţe, în regim preferenţial.

„Recomandările comisiei de experţi vizează iniţierea de către municipalitate a unei legislaţii care să permită contracte de credite pentru studii pentru a evita subvenţia de la stat. În astfel de programe ar putea fi beneficiari de servicii (tutorii unor programe bursiere) corporaţii sau bănci. O măsură actuală de maximă importanţă este legalizarea plăţilor informale cu beneficii la sistemul fiscal naţional (impozitare) care ar duce şi la o transparentizare a acestor plăţi”, se mai arată în concluziile amintite.

Ultimele Stiri
abonare newsletter