Actualitate

Modernizarea din Valea Fânațelor, blocată de cetățeni? Primăria cere acces la terenurile private

Fără apă potabilă, iluminat public sau canalizare, localnicii de pe Colonia Valea Fânațelor sunt sfătuiți de autorități să formeze o asociație și să cedeze terenurile private în favoarea Primăriei.

Un localnic de pe Valea Fânațelor a tras un semnal de alarmă Primăriei Cluj-Napoca, descriind condițiile defavorabile în care trăiesc circa 300 de familii în zona mărginașă a orașului. Acesta s-a plâns de faptul că iluminatul public este inexistent, drumul este dezastruos, multe case nu au nici măcar fântână, iar oamenii sunt nevoiți să care apa în canistre de la 5-6 kilometri distanță. De asemenea, acesta a semnalat lipsa transportului în comun, spunând că nici măcar taximetriștii nu se încumetă să circule prin zonă din pricina stării proaste a drumului.

Case construite ilegal?


Confruntat cu problemele de pe Valea Fânațelor, viceprimarul Dan Tarcea a luat la puricat nemulțumirile cetățeanului, dezvăluind că, cel mai probabil, multe case din zonă au fost construite fără autorizație de construcție, din moment ce nu dispun nici măcar de apă potabilă. Acesta susține că o mare problemă în zonă este drumul mult prea îngust, care oricum nu aparține integral de Primăria Cluj-Napoca.

"În cei doi ani de când sunt viceprimar, locuitorii de pe Valea Fânațelor au fost de cel puțin 10 ori la Primărie, inclusiv la mine, am avut peste 15 intervenții pe strada Valea Fânațelor. Pornind de la drum, de la pietruiri, podeț, am făcut accesul la cimitir. Am încercat să facem lucrurile așa cum ne permite și drumul pentru că, din nefericire, acolo aveți un drum cu o lățime de 3 metri. Din cele 300 de familii, câte sunt cu case construite cu autorizație de construire? Nu cred că le-au obținut fără să aibă potabilă! Inclusiv pentru fântână ar fi trebuit să obțină un aviz de la DSP (n.r. Direcția de Sănătate Publică), deci acolo există construcții făcute fără autorizație!", a precizat Dan Tarcea, la un post de radio local.


Viceprimarul a mărturisit că familiile din zonă au refuzat să semneze contracte de salubrizare, explicând apoi de ce nu se pot monta corpuri de iluminat pe stâlpii existenți.

"Am avut o discuție largă cu cei care locuiesc în Colonie, mă refer la partea mai îndepărtată, nu cea dinspre oraș. Mulți au refuzat constant să-și facă contract cu cei de la salubritate. Am verificat la cei care se ocupă de ridicarea gunoiului și au spus că mulți nu au contract! Legat de iluminatul public, am făcut o verificare săptămâna trecută, pe unde să tragem lumină dacă este un drum de doar 3 metri? Vorbim despre o investiție de circa 200.000 euro, dar problema este că nu avem unde trage rețeaua. Stâlpii existenți sunt de medie tensiune, din punct de vedere tehnic nu se pot monta corpuri de iluminat, electrice. Referitor la apa potabilă, nu Primăria trebuie să o facă, ci Compania de Apă, există un contract semnat în acest sens", a mărturisit Tarcea.


Nu sunt bani pentru exproprieri!

"Secundul" lui Emil Boc susține că singura soluție pentru localnicii din zonă este să își formeze o asociație, apoi să se înțeleagă cu Primăria Cluj-Napoca pentru a ceda o parte din terenurile private cu scopul modernizării drumului. Deși, practic, strada are circa 9 metri lățime, doar o porțiune din acest drum aparține municipalității, care se vede legată la mâini din punct de vedere juridic.


"Soluția este una de ansamblu, mai largă, nu se poate aplica în doar câteva luni. Atâta timp cât nu există apă potabilă, canalizare, cabluri îngropate, nu putem să modernizăm drumul, chiar dacă am avea această proprietate, pentru că după câteva luni vin companiile și sparg asfaltul. Faceți o asociație, vom analiza apoi care sunt proprietățile private ce ar urma să fie cedate Primăriei. Bani pentru exproprieri nu există, anul trecut am pierdut din nou 28 de milioane de euro!", a punctat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

abonare newsletter