Actualitate

Bolnavii cer noului ministru rezolvarea problemelor din oncologie

<p /><img src="documente/stories/08_august/23_ziua/06 salon pacienti bolnavi spitalul militar rp 02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) îi solicită noului ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, să mute tratamentele injectabile pentru cancer în farmaciile cu circuit deschis.

Pacienţii bolnavi de cancer speră ca, odată cu instalarea unui nou ministru al Sănătăţii, să nu mai fie nevoiţi să aştepte moartea cuiva pentru a obţine un loc pe listele de aşteptare ale Programului Naţional de Oncologie.

Membrii FABC îi solicită lui Ritli Ladislau, noul ministru al Sănătăţii, să deblocheze situaţia tratamentelor injectabile, a căror livrare a fost interzisă farmaciilor începand cu 1 aprilie. „Pentru mulţi bolnavi de cancer, situaţia astfel creată a fost fatală, întrucât aceste tratamente nu erau disponibile nici în farmaciile spitalelor”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.


El mai spune că la cinci luni după sistarea livrării tratamentelor injectabile prin farmaciile de circuit deschis, situaţia se menţine dramatică. „Farmaciile din ţară, atât cele de spital cât şi cele din circuitul deschis şi-au epuizat fondurile, iar pacienţii care nu îşi primesc tratamentul la timp sunt cu fiecare zi mai aproape de moarte”, a mai precizat Irimia. Potrivit preşedintelui FABC, actele normative aflate în lucru nu vor mai permite creşterea numărului de pacienţi trataţi decât în cazul în care costurile tratamentelor vor fi suportate de către terţi. Pacienţii vor putea fi admişi pe listele Programului Naţional doar după ce un alt pacient va „părăsi” lista.

Exporturile paralele provoacă dispariţia unor medicamente


O altă problemă semnalată de conducerea FABC sunt exporturile paralele.

„Chiar dacă reducerea cu 15% a preţului medicamentelor incluse în Programele Naţionale este, aparent, o măsură bună, aceasta măsură va avea, pe termen lung, efect de bumerang: din cauza creşterii fenomenului exporturilor paralele, medicamentele esenţiale pentru supravieţuirea pacienţilor cu boli cronice nu se vor mai găsi in farmacii”, a explicat Cezar Irimia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter