Actualitate

Lăzăroiu despre Roşia Montană: Avem bogăţii, dar şi mulţi ipocriţi

<p><img src="documente/stories/08_august/22_ziua/07 lazaroiu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul Muncii a declarat că proiectul Roşia Montană s-ar putea dezvolta, el subliniind că România are bogăţii, dar are şi “foarte mulţi ipocriţi”.</p>

“Este foarte important să nu distrugi mediul natural, dar dacă există soluţii pentru a extrage acest zăcământ cu impact minim asupra mediului, de ce să nu o facem?”, a declarat ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, făcând referire la proiectul de la Roşia Montană.

Prezent în acest wekend la şcoala de vară „Comunităţi româneşti, identitate europeană”, Sebastian Lăzăroiu a afirmat că are încredere că proiectul Roşia Montană s-ar putea dezvolta. El a ţinut însă să atragă atenţia că, în ciuda faptului că ţara noastră are bogăţii, are şi „foarte mulţi ipocriţi”.


„Aceiaşi analişti care plâng de mila poporului sărac când aud de Roşia Montană spun că nu trebuie să extragem aurul, că înseamnă cianuri, înseamnă poluare. Este foarte important să nu distrugi mediul natural, dar dacă există soluţii pentru a extrage acest zăcământ cu impact minim asupra mediului, de ce să nu o facem? De ce trebuie să excludem proiectul de la bun început fără să analizezi aceste soluţii?”, a declarat Lăzăroiu.

În opinia sa, “să stai pe câteva sute de tone de aur nu este lucru puţin, într-o lume în care preţul aurului creşte de la o zi la alta, în mod fabulos chiar”.


„Avem bogăţii, dar avem şi foarte mulţi ipocriţi în România care spun să stăm acolo pe bogăţiile alea, să nu distrugem mediul, că ştiu ei sigur că asta vom face. Aşa putem proceda şi cu petrolul - de ce să mai extragem petrol sau gaze? Peste tot ai un impact asupra mediului, important este să minimalizezi acel impact", a punctat Lăzăroiu.
Despre proiectul Roşia Montană au vorbit, zilele acestea, la şcoala de vară şi preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, care s-au pronunţat în favoarea lui, în condiţiile în care se reanalizează modul de partajare a bunurilor obţinute în urma extragerii zăcămintelor şi se respectă condiţiile de protejare a mediului.

Piesa de teatru “Roşia Montană”, subiect de scandal


Pe de altă parte, subiectul Roşia Montană continuă să nască controvese. Cel mai recent incident a avut loc la Fân Fest, unde s-a jucat piesa de teatru „Roşia Montană, pe linie fizică şi politică” la Biserica Unitariană din Roşia Montană. Evenimentul a fost condamnat public de preotul Gabor Ferenc şi Lorand Kopenetz, care au cerut organizatorilor festivalului să renunţe la manifestare, în anii viitori.

“Condamnăm public faptul că o piesă cu atâtea  cuvinte obscene s-a jucat într-un loc sfânt pentru roşieni! Credem în libertatea de expresie şi suntem în stare să apreciem eforturile culturale, chiar şi când subiectul piesei de teatru este unul politic îndreptat împotriva localnicilor de aici, care îşi doresc majoritatea mineritul. Până la apariţia acestui festival, niciodată nu ni s-a întâmplat ca valorile şi credinţele noastre să fie călcate în picioare chiar sub nasul nostru. Oare e atât de greu să se înţeleagă că pornografia nu are ce căuta în bisericile noastre? Condamnăm public şi ne delimităm de organizatorii Fân Fest care au adus aşa o piesă într-un loc sfânt. În concluzie, le solicităm organizatorilor Fân Fest să renunţe la acest festival, care nu aduce decât tensiune în regiune! Sau dacă nu vor face asta, măcar să aibă decenţa să-şi ceară scuze comunităţii maghiare din zonă pentru lipsa de respect dovedită şi să promită public că asemenea evenimente nu se vor repeta”, au punctat preotul Gabor Ferenc şi Lorand Kopenetz.

Ultimele Stiri
abonare newsletter