Actualitate

Tânăra de 22 de ani care îi învață pe copii să cânte live într-o țară în care domină playbackul

Ioana Moldovan este din Cluj-Napoca și de mică viața ei s-a învârtit în jurul muzicii. A bătut sute și mii de kilometri atât în țară cât și în străinătate, a participat la concursuri și a adus zeci de premii înapoi acasă. Acum, în timp ce alții își pierd serile de vineri prin localuri, Ioana învață copiii să își descopere vocea, să o perfecționeze, în speranța că pe viitor playbackul va dispărea din concertele artiștilor români.

Ioana Moldovan împreună cu o parte din elevii ei Ioana Moldovan împreună cu o parte din elevii ei

Într-o sală cu un perete de sticlă, Ioana, răbdătoare, roagă o fetiță să cânte ceva, orice, să își dea seama dacă simte ritmul sau nu. Fetița se rușinează, apoi prinde curaj, apoi iar se rușinează și, în final, cu microfonul în mână și un glăscior ce abia acum începe să se formeze, începe să cânte: „Zum, zum zum, albinuța mea”.

În lumina reflectoarelor încă de mică

Ioana Moldovan are 22 de ani și în prezent este studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, iar în timpul liber cântă și de un an de zile învață o mână de copilași clujeni să cânte și ei la rândul lor. Însă pasiunea ei a început de mică, a știut că locul ei e în lumina reflectoarelor.


„Am început cu nunțile. Am fost chemată ca invitat la o nuntă și de acolo a început această pasiune. Văzând că lumea se simte bine mi-am zis că îmi doresc cu adevărat să fac asta. Chiar și când mergeam la alt eveniment mă rodea puțin invidia, voiam să fiu eu în pielea acelei persoane, să fiu eu pe scenă, să fiu eu cu microfonul în mână. Și cred că nu aș putea să fac altceva în viață".

A studiat la Palatul Copiilor, a făcut parte și din Clubul Vedetelor, a cântat muzică ușoară, iar acum, s-a îndreptat și spre cea populară. De-a lungul anilor a participat la zeci de emisuni, la alte câteva zeci de concursuri și a parcurs mii de kilometri, urcând pe scene din toată România, dar și din străinătate.


„Am participat la foarte multe concursuri, dintre care cel mai reprezentativ, consider eu, a fost Mamaia Copiilor, unde am participat doi ani la rând cu fanfara militară a celebrului Dan Spătaru și cu piesa Veronica. A fost frumos, am intrat în pielea personajului, am avut aceeași coafură, aceeași costumație, am lucrat super mult la acel moment. Am fost o adevărată mică artistă. Dar am avut și momente pe cinste”, a povestit Ioana.

Din dragoste pentru copii și muzică

Însă, oricât de departe ar fi dus-o drumul muzicii, Ioana s-a întors în Cluj, unde, la o vârstă la care mulți tineri își pierd vremea prin cafenele printre cursuri, s-a decis să își ia viața în propriile mâini. Astfel, cu toate că studiază la Conservator Artele spectacolului Muzical, timpul liber și-l dedică tot muzicii. Mai exact, învață copiii să își descopere vocea, să descopere ritmul și să înțeleagă ceea ce cântă.


„De un an de zile am început să predau. Într-o zi stăteam pe gânduri și mă întrebam ce îmi doresc cu adevărat să fac în viață. Atunci am realizat că îmi doresc să predau copilașilor muzică. Înainte visul meu era să fiu educatoare, apoi am ales muzica și am găsit metoda potrivită să îmbin aceste două pasiuni ale mele. Am ales să fiu profesoară de muzică. Îmi place foarte mult, mă bucur când văd că evoluează copilașii datorită mie și mă bucură foarte mult”, a mărturisit solista.

Ioana se așează la pian și apasă ritmat pe clape, în timp ce o fetiță de doar câțiva anișori deschide ușor gura, iar primele note muzicale își fac apariția în încăpere. Profesoara îi zâmbete și o încurajează să continue.


În acest moment, Ioana învață 17 copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 să iubească muzica și încearcă să îi facă pe părinți cât este de importantă această artă în viața celor mici.

„În mare parte copilașii rămân aici fiindcă evoluează și le place ceea ce fac, iar părinții și ei sunt mulțumiți. Îndrum foarte mulți părinți să le dea o șansă, fiindcă sunt micuți și acum pot să își dezvolte foarte mult și simțul ritmului și urechea muzicală și cred că trebuie duși la orice activitate de mici. Fiindcă atunci au cele mai multe șanse”, a spus tânăra.


O școală de muzică să lupte împotriva „fenomenului playback”

Cu toate că predă de puțin timp și doar câțiva copilași participă momental la cursuri, Ioana are planuri mari. Fiind de mică prezentă în lumea muzicală din România, de prea multe ori s-a lovit de fenomenul „playback”, căreia s-a decis să îi declare război.

„Îmi doresc să deschid o școală de muzică și de dans unde să creăm mici artiști. Să îi învățăm să fie fără inhibiții, să fie foarte dezinvolți și să schimbăm puțin industria noastră muzicală, fiindcă sunt prea mulți artiști care nu cântă live și mi se pare un lucru foarte josnic. Așadar eu doresc să lucrez cu ei pe tehnică, pe voce, pe toate cele necesare și tot timpul, la orice spectacol vreau să cânte live fiindcă nu sunt de acord cu playback-ul”, a explicat artista.

Ioana Nadia Moldovan a terminat Școala Populară de Arte unde a studiat muzică ușoară, iar în acest moment studiază la Conservator pe secția Artele spectacolului Muzical. De asemenea, s-a înscris iar la Școala Populară de Arte pe secția de muzică populară.

Artista s-a format de mică în artele spectacolului scenic, învățând canto, teatru și balet, știe să cânte la chitară și la pian, iar pasiunea pe care o are pentru muzică se poate oberva și când predă copilașilor și când fredonează o melodie în fața unei cafele aburinde.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter