Actualitate

Pacienţii cu cancer, ocoliţi de angajatori

<p><img src="documente/stories/08_august/18_ziua/04 studiu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Bolnavii de cancer nu sunt suficient informaţi despre boală, nu beneficiază de consiliere psihologică şi nu sunt angajaţi dacă îşi caută un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din problemele acestor pacienţi.</p>

 

Un studiu realizat de Patronatul Medicinei Integrative (PMI) în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi a scos la iveală problemele cu care se confruntă bolnavii de cancer în societate, în relaţiile cu ceilalţi şi la angajare.


Potrivit rezultatelor studiului, autorităţile au un nivel de interes şi implicare în sprijinirea bolnavilor minim. Cei care au participat la cercetare consideră că sistemul medical românesc este depăşit de numărul mare de cazuri, din acest motiv angajaţii spitalelor fiind suprasolicitaţi, ceea ce duce de multe ori la relaţii tensionate cu pacienţii. “Deşi se recunoaşte existenţa unor cadre medicale deosebite atât din punctul de vedere al pregătirii profesionale, cât şi al modului în care gestionează relaţia cu pacienţii, numărul exemplelor negative şi impactul acestora pare să încline balanţa în sensul celor din urmă”, spun realizatorii studiului.

Bolnavii au nevoie de consiliere psihologică


Participanţii la studiu spun că în spitale lipseşte cu desăvârşire consilierea psihologică. De asemenea, pacienţii nu sunt suficient informaţi despre boala de care suferă. “În lipsa unui sistem instituţionalizat de informare şi a implicării cadrelor medicale pe această zonă, atât pacienţii, cât şi aparţinătorii, recurg la surse informale prin care să minimizeze sentimentul de dezorientare şi necunoscut. Cele mai importante canale de obţinere a informaţiilor sunt reprezentate de discuţiile purtate pe holurile spitalelor cu persoane aflate în situaţii similare şi datele selectate în mod mai degrabă intuitiv de pe platformele online”, se arată în studiul realizat de PMI.

Pacienţii au o permanentă stare de anxietate


Cei care au răspuns întrebărilor din studiu spun că serviciile medicale oferite bolnavilor sunt de slabă calitate, procedurile implicate în traseul pacienţilor sunt greoaie, iar aceştia din urmă se tem în permanenţă că boala va recidiva, ceea ce le creează o permanentă stare de anxietate. “Dificultăţile comune cărora trebuie să le facă faţă atât persoanele diagnosticate cu cancer, cât şi aparţinătorii, ţin în primul rând de procedurile greoaie implicate în traseul pacientului, de calitatea slabă a serviciilor medicale şi de temerile legate de evoluţia bolii sau de o posibilă recidivă, temeri care funcţionează asemenea sabiei lui Damocles, permanentizând această stare de anxietate”, spun realizatorii studiului.

Angajatorii nu păstrează în funcţii bolnavii cu cancer


În cercetarea PMI se arată că angajatorii nu sunt motivaţi să păstreze în funcţie sau să angajeze persoane diagnosticate cu cancer, manifestând o lipsă de înţelegere şi sprijin faţă de acestea. Din acest motiv, realizatorii studiului sugerează ca posibile soluţii implicarea structurilor sindicale în susţinerea angajaţilor diagnosticaţi cu cancer şi adoptarea de măsuri fiscale care să stimuleze angajatorii să păstreze sau să ofere locuri de muncă persoanelor diagnosticate cu cancer.

Mai sunt propuse, printre altele, şi crearea unui ghid al persoanelor diagnosticate cu cancer, oferirea de asistenţă medicală la domiciliu, asigurarea de consiliere psihologică.

abonare newsletter