Actualitate

Rămâne cum am stabilit. Proiectul de buget decis de Boc, votat fără discuţii. Cum s-au făcut de râs consilierii locali din opoziţie

Proiectul de buget al Clujului pe anul 2017 a fost votat fără prea multe discuţii. Cu toate că Primăria Cluj-Napoca a organizat două dezbateri publice pe bugetul oraşului pe 2017, propunerile clujenilor nu s-au regăsit în forma finală a proiectului. Bugetul oraşului este în valoare de 300 milioane euro, mai mare cu 53 de milioane de euro față de 2016.

Dezbaterile pe marginea bugetului au durat câteva minute, primarul Emil Boc prezentând proiectul şi în faţa consilierilor locali, acelaşi proiect prezentat de cel puţin două ori înainte în cadrul dezbaterilor care au avut loc cu clujenii.

O veste bună pentru părinţii copiiilor de la Şcoala Iuliu Haţieganu este că până la urmă Primăria va cumpăra clădirea de lângă pentru a extinde instituţia de învăţământ.


Consilierii au avut de făcut doar trei amendamente, din care două de ordin tehnic.

“Se suplimentează obiectivul privind achiziţiile publice, clădiri, terenuri cu suma de 1 milion de lei şi se completează pentru achiziţionarea unui imobil pentru Şcoala Iuliu Haţieganu şi se diminuează corespunzător obiectivul relocare linie de înaltă tensiune cu suma de 1 milion de lei. În rest, aviz favorabil”, au spus consilierii.


Cu 20 de voturi pentru din partea consilierilor PNL şi UDMR şi 4 abţineri a consilierilor din opoziţie, PSD+ALDE, bugetul a fost adoptat, nu înainte ca opoziţia să îi ridice câteva mingi la fileu primarului Emil Boc citind de pe comunicatele de presă emise de PSD.

“Vă felicit pentru prezentarea frumoasă a bugetului. Aşa cum ne-aţi obişnuit în fiecare an, regăsim aproximativ aceleaşi proiecte cuprinse în buget şi constatăm că este adevărată zicala cum că repetiţia e mama învăţăturii. Tind să cred că dacă parizienii ar fi prezentat la această prezentare, chiar şi ei ar fi fost invidioşi pe clujeni. M-aş fi aşteptat ca cea mai mare parte din aceste proiecte să şi fie realizate, să nu rămână doar la faza de propuneri. Am ajuns să observăm că hârtia suportă orice, dar clujenii au nevoie de proiecte realizate, finalizate. Nu înţeleg de ce Clujul are ghinionul ca majoritatea proiectelor să fie câştigate de firme cu probleme care nu pot să ducă la finalizare proiectele sau sunt finalizate cu foarte mari întârzieri. Drept urmare, mă voi abţine de la votul pe buget”, a spus Adrian Mureşan (PSD+ALDE).


„Sunt o serie de proiecte care au fost promise de către Emil Boc dar care nu sunt cuprinse nici în bugetul din 2017, de la cele trei cartiere de locuințe  – Borhanci (2016), Lomb și Tineretului și până la abandonarea amenajării zonei Cetăţuia sau reabilitarea Băilor Someşeni (2012). Emil Boc a câștigat alegerile promițând și `Someșul navigabil` în campania din 2012 și `monorailul pe albia râului Someș` propus în 2014. De asemenea, proiectul Aqua Park pentru care Emil Boc și PNL Cluj au alocat 1.000.000 lei în 2013 a rămas la stadiul de schiță iar promisiunea de acum trei ani privind înființarea unui patinoar permanent a fost rapid uitată”, se mai spune în comunicatul PSD şi semnat de preşedintele PSD Cluj Horia Nasra, parte pe care Mureşan a uitat s-o citească.

Boc a avut o replică acidă.


“Ţin să felicit pe domnul consilier pentru modul cum a citit impecabil comunicatul de presă scris la partid. Există probleme în unele proiecte cu implementarea, dar acesta e cadrul legal al României. Noi trebuie să mergem pe preţul cel mai mic, iar a doua zi firma intră în insolvenţă. Acum, noua lege a achiziţiilor publice permite să ai în vedere şi alte criterii în afară de preţul cel mai mic. În România, această soluţie, preţul cel mai mic, este ineficientă. Am avut şi lucruri extraordinare, cum a fost lucrarea din Făget sau lucrarea din Piaţa Unirii care merge foarte bine, în timp ce altele, cum ar fi Parkingul Negoiu, firma a intrat în insolvenţă, apoi în faliment, sau proiectul din Lomb, despre industriile creative,  când firma a intrat în insolvenţă. Aceste lucruri nu ţin de noi”, a replicat Boc.

Mureşan a plusat şi i-a reamintit primarului unele proiecte care sunt bugetate an de an, dar nefinalizate.


“Pot să amintesc o grămadă de proiecte, cum e pasarela din Grigorescu, Podul Porţelanului, proiecte care nu se finalizează şi consider că cetăţenii Clujului aşteaptă să se finalizeze şi aceste proiecte care demult le văd bugetate, dar nerealizate”, a mai spus Mureşan.

“Podul Porţelanului este în proiectul de buget dar trebuie să treci prin furcile caudine ale studiilor de fezabilitate, aprobarea indicatorilor tehnico-economici, realizarea de PUD-uri, PUZ-uri, proiectare şi după aceea execuţie. Unele proiecte par că lâncezesc, dar în fapt ele îşi urmează procedurile legale”, a spus Boc.

“Nu sunteţi la primul mandat, sperăm să le vedem realizate”, a conchis Mureşan.

Care sunt proiectele strategice ale Primăriei

Proiectul prevede o listă de „priorităţi strategice” ale municipalităţii pe 2017: demararea unui program multianul de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului şi introducerea în circulaţie a 8 noi troleibuze şi achiziţia a altor mijloace de transport în comun: 50 de autobuze, 6 tramvaie şi 10 autobuze electrice. De asemenea, se mai doreşte crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest între Bulevardul 21 deccembrie şi Calea Moţilor, menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi, finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construcţie la cel puţin 3 noi parkinguri.

Pentru cartiere, se vor iniţia lucrările de amenajare a 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere şi se va încerca atragerea de finanţări europeene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri.

Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest sau deschiderea unei creşe pe strada Donath şi începerea construcţiei unei creşe pe strada Grigore Alexandru sunt alte proiecte prevăzute în buget.

Potrivit proiectul de buget, în 2017 învățământul ar urma să primească 18,3 milioane de euro, cultura și religia 8,5 milioane de euro, iar sănătatea doar 1,6 milioane de euro.

În cea ce privește cultura și religia, Primăria dorește extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, vrea noi parcuri și sisteme de irigații în Parcul Simion Bărnuțiu, restaurarea Turnului Pompierilor, reabilitarea fântânilor arteziene, obeliscuri și indicatoare turistice la intrarea în oraș, dar și contruirea statuii lui Lucian Blaga.

La capitolul sănătate, se prevăd alocări bugetare pentru Spitalul Clinic Municipal și dotarea unor cabinete medicale.

“Componenta de învăţământ ocupă 33%, de asemenea, putem observa că 15% merge pe transport şi străzi, iar 11% asigurări şi asistenţă socială. Sunt cheltuielile cele mai importante pe care le avem în buget. În ceea ce priveşte dezvoltarea, observăm o componentă importantă de 38% la transort şi străzi, la infrastructură şi transport în comun în valoare de 159.780.000 lei. În ceea ce priveşte sănătatea, vom aloca cu 20% mai mult decât anul trecut şi se concretizează în investiţii la Spitalul Clinic Municipal şi în cabinetele medicale. Alocarea cu 20% mai mult faţă de 2016 se datorează creşterii cheltuielilor cu salarii. Vom finaliza Piaţa Unirii, Podul Traian, vom aloca bani pentru concursul de soluţii pentru Cetăţuie, pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric, construirea unui patinoar în Parcul Central şi finalizarea proiectelor care vizează Lombul”, a spus Boc, la o dezbatare.

Cât despre parkinguri, aceleaşi promisiuni: “Bugetul pentru parkinguri este de 17 milioane lei, vom finaliza Parkingul Mehedinţi pe 30 septembrie 2017, avem în licitaţie parkingul Haşdeu, în proiectare parkingul Primăverii şi alte parkinguri în diverse faze de pregătire, Mogoşoaia, Azuga, Trotuşului. În privinţa spaţiilor verzi, Baza Sportivă Gheorgheni aduce un plus valoare, ne gândim şi în Mănăştur să construim o astfel de bază, dorim să creăm o bază sportivă de nivelul celei din Gheorgheni în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur”, a mai spus Boc.

abonare newsletter