Actualitate

UPDATE: Nume sonore în scandalul de la Institutul Diplomatic

<p>UPDATE: Pe lista candidaților "cu bube" de la cursul de formare diplomatică inițială de la IDR se mai află și alte personaje importante.</p>

 

Printre acestea, Cătălin Dancu, avocat celebru din București, Armand Barna - fiul deputatei UNPR Eugenia Maria Barna (Timiș), secretarul general adjunct în Ministerul Economiei, Ionel Florin, fiul președintelui Agenției Naționale de Comunicații, Cătălin Marinescu, dar și o rubedenie a fostului director IDR Vlad Nistor, Ilinca Brânzei, care de altfel a fost angajată "ofițer de presă" al Institutului pe vremea când Nistor era director.
Avocatul Cătălin Dancu a confirmat pentru Hotnews.ro ca s-a înscris la concurs, dar susține că nu a participat la interviu.



Iată aici lista candidaților admiși, respectiv respinși la "admiterea" la cursul de formare diplomatică inițială.

Cine sunt personajele implicate?

- Cătălin Dancu, cunoscut drept "avocatul vedetelor", s-a născut la Constanța în 1965, a absolvit Liceul Traian din Constanţa şi a urmat apoi cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Este avocat al unor companii din domeniile petrolier, petrochimie, gaze şi ţiţei, construcţii, societăţi cu activităţi comerciale. Printre clienţi s-au numărat SC Petrom SA, SC Petromservice SA, SC Rompetrol SA, Romexterra Bank SA, dar și Gigi Becali.
În 2008, Dancu a candidat din partea PNG la funcția de primar al municipiului Constanța.
Cabinetul de Avocatură „Dancu Cătălin Radu” a realizat primul Contract colectiv de muncă naţional al ziariştilor în relaţia cu Patronatul, devenind avocaţii Uniunii Federative a Sindicatelor Jurnaliştilor „Mediasind”.

- Profesorul universitar Vlad Gheorghe Nistor - fost director al Institutului Diplomatic Român - este specialist în istorie antică și arheologie și a fost consilier la Președinția României între 1998 și 2000. Este născut în 1954 și a absolvit Liceul "Mircea cel Bătrân" din Constanța.

Înlocuit în 2010 de la IDR cu Radu Carp, Nistor a înființat la Universitatea București Institutul de Studii Diplomatice (împreună cu
lector universitar doctor Daniela Zaharia, ex-directorul de  Formare Profesională, al IDR, funcție ocupată în prezent de "ultracalificata" Alexandra Benea, fiica directorului Loteriei Naționale, Gheorghe Benea).


De menționat că Vlad Nistor este adesea prezent în emisiunile de la Realitatea TV şi Antena 3, acolo unde numele lui Traian Băsescu este invocat cu accente nu prea favorabile.

- Cătălin Marinescu - absolvent al Facultătii de Electrotehnică și Telecomunicații din București - a fost numit în 2009 președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru un mandat de 6 ani, prin decret al președintelui Traian Băsescu.
Marinescu a fost președinte al Inspectoratului General pentru Comunicații și Tehnologia Informației (IGCTI) din martie 2005 până în aprilie 2007, după ce lucrase 11 ani în cadrul companiei Romtelecom. Între 2007 și 2009, Marinescu a fost adjunct al șefului Centrului de Calcul al Consiliului General al Municipiului București.

- Ionel Florin a fost numit în funcția de secretar general adjunct la Ministerul Economiei în anul 2009, în perioada în care ministerul era condus de Adriean Videanu. Este membru din partea Ministerului Economiei în consiliul de administrație al Transelectrica SA.

- Eugenia Maria Barna a fost aleasă deputat PSD în 2008, acum este parlamentar UNPR și vicepreședinte UNPR Timiș, și, din mai 2001, președinte al Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților (în locul pesedistului Viorel Ștefan).


Vă reamintim că, Alexandra Benea, directorul pentru formare profesională al Institutului Diplomatic s-a înscris la cursuri de “formare diplomatică”.

Deşi este director al Direcţiei Formare Profesională din Institutul Diplomatic Român de un an de zile, Alexandra Benea s-a înscris la un concurs pentru un program de formare diplomatică.


Ea a reuşit, astfel, să fie cursant la un curs organizat chiar de instituţia pe care o conduce, curs pentru formarea de competenţe de bază în diplomaţie, competenţe pe care ar fi trebuit să le aibă pentru a ocupa acel post.

“A renunţat din
motive personale”


Ieri, Alexandra Benea ar fi trebuit să se prezinte la un interviu pentru a fi admisă să urmeze cursurile propriei instituţii. Alături de ea, potrivit jurnalul.ro, pe lista de candidaţi, mai este înscris şi Alexandru-Tudor Diaconu, fiul directorului Direcţiei Furnizare de Expertiză pentrru MAE din IDR, Florin Diaconu.

Institutul Diplomatic Român a informat ieri, printr-un comunicat, că “imediat după anunţarea rezultatelor primei etape de selecţie, pe data de 15 iulie, Alexandra Benea a renunţat oficial să se prezinte la etapa interviului, din motive personale”.

N-are experienţă, dar e fiica lu’ tata…

Alexandra Benea (26 de ani), care nu are nici un fel de experienţă în diplomaţie, este director al direcţiei Formare Profesională din IDR de anul trecut, fiind numită de ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi, care este şi preşedinte al Institutului Diplomatic Român.

Alexandra Benea mai are o “calitate”: este fiica lui Gheorghe Benea, directorul Companiei Naţionale “Loteria Română”, lider important al PDL.

Cine e Alexandra?

Potrivit site-ului romaniacurata.ro, înainte să se ocupe de “formarea diplomaţilor”, Alexandra Benea a fost secretară la firma tatălui ei, a lucrat la Camera de Comert şi Industrie din Cluj şi ulterior a fost consilier de relaţii publice la Antena 1 Cluj.

“Deşi este director la IDR de mai bine de un an de zile, declaraţiile de avere şi de interese ale Alexandrei Laura Benea, pe care ar fi trebuit să le depună, potrivit legii, în cel mult 30 de zile de la numire, nu sunt de găsit nici pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi nici pe Portalul declaraţiilor de avere şi de interese al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Potrivit legii, nedepunderea declaraţiilor de avere în termenul prevăzut se sancţionează cu amendă de la 50 la 2.000 de lei, iar ANI poate să declanşeze din oficiu procedura de verificare a averii”, mai scrie site-ul www.romaniacurata.ro.

Precizări oficiale ale Institutului Diplomatic

Institutul Diplomatic Român a menţionat în comunicatul postat ieri pe site-ul instituţiei că Alexandra Benea activează în cadrul institutului înainte de numirea sa în Colegiul Director al instituţiei, numire “făcută în conformitate cu studiile şi experienţa profesională, superioare celorlalte două persoane (angajate la Formare Profesionala la IDR – n.r.)”. În comunicatul IDR se mai precizează că Alexandra Benea a studiat comunicare şi relaţii economice internaţionale la UBB, are un master în comerţ exterior, tot la UBB, este doctorand la Universitatea din Bucureşti “fiind astfel deplin calificată pentru postul pe care îl ocupă”, şi nu este membru al nici unui partid politic.

abonare newsletter