Actualitate

Tișe critică presa că-i verifică „specialiștii”. Uite de ce n-are dreptate!

După ce unii funcţionari au dat de gard marile proiecte de infrastructură a judeţului, Tişe îi ia sub aripa lui protectoare.

Proaspăt reîntors în fruntea Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe spune că de azi înainte el îşi va asuma criticile pentru modul în care va gestiona proiectele judeţului şi că funcţionarii publici trebuie să fie lăsaţi în pace de presă în privinţa eşecurilor foştilor lideri ai administraţiei judeţene. Tişe spune că în timpul cât a lipsit din fruntea judeţului în unele ziare locale “directorii din Consiliul Judeţean au devenit vedete”.

“Toate partidele au fost părtaşe la această situaţie de blocaj în care se regăsesc majoritatea proiectelor de dezvoltare ale judeţului. Chiar nu văd rostul să continuăm certurile. Şi apoi vă asigur că niciun funcţionar nu are şi nu a avut vreun interes să semneze vreun act ilegal. De aceea cred că a venit momentul să încercăm să construim. Indiferent de ce se va întâmpla, eu am venit aici să-mi asum şi să răspund pentru deciziile pe care le iau. Funcţionarii nu trebuie să fie ei o ţintă pentru deciziile noastre politice. Ei chiar nu sunt antrenaţi să reziste presiunilor mediatice, pentru că nu sunt politicieni. Am observat că unii directori au devenit vedete în presa locală. Aşa încât, rugămintea mea este să-i lăsăm pe funcţionari să se concentreze pe sarcinile pe care le au, iar pentru orice se întâmplă în instituţie, eu sunt pregătit să-mi asum şi să răspund în faţa clujenilor. Proiectele vechi demarate vor rămâne o prioritate, dar vom genera şi altele noi”, a precizat Tişe.


Tişe se referea probabil la acei funcţionari publici care, plătiţi regeşte din fonduri europene, au dat de gard cele mai importante proiecte ale Clujului. Vezi Centrul de Deşeuri sau drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor.

Monitorul de Cluj a publicat nu o dată anchete jurnalistice despre membrii echipelor de implementare de la Centrul de Deşeuri care au lăsat (din neglijenţă?) lucrurile să ajungă până în acest punct. Să nu uităm cum funcţionarii incompetenţi ai Consiliului Judeţean au pierdut 3,3 milioane de lei, retraşi din cont, sub nasul lor, reprezentând garanţia de bună execuţie reţinută MBS Group SRL în cadrul contractului referitor la modernizarea drumului Răchiţele – Prislop.


Să nu uităm nici de faptul că Aeroportul Cluj a fost pe punctul de a pierde un teren în suprafață de 7878,17 mp folosit pentru parcarea avioanelor din cauza nepăsării funcţionarilor din Consiliul Judeţean care ani la rândul nu au făcut demersurile necesare înscrierii în Cartea Funciară a acestui teren, deşi judeţul Cluj avea o sentinţă definitivă în favoarea sa.

De asemenea, ziarul nostru a scris şi despre problemele de integritate pe care le au/le-au avut arhitecţii judeţului Sanda Oltean sau Claudiu Salanţă sau despre contractele cel puţin suspecte semnate de unii funcţionari publici care au adus prejudicii judeţului.


Recent, Sanda Oltean, fost arhitect şef a judeţului Cluj, a fost condamnată la 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Ea a vorbit cu preşedintele şi vicepreşedintele CJ Cluj pentru a stabili înainte de aflarea rezultatului cine este câştigătorul concursului de şef serviciu urbanism. Sanda Oltean a fost acuzată de procurori că ar fi încercat să îşi angajeze o prietenă, pe Lucia Domsa,  drept şef al serviciului urbanism prin intermediul unor relaţii pe care acesta le avea la conducerea instituţiei. Monitorul de Cluj a scris şi despre faptul că Sanda Oltean a uitat sa completeze în declaraţia de avere şi interese participația „minoritară” a soţului cu 47,62% în firma Top Proiect SRL, care, surpriză, a prestat diverse servicii pentru Consiliul Judeţean, dezvăluind posibila situație de incompatibilitate în care se află: firma în care soțul ei este asociat cu (aproape) jumătate a încheiat cel puțin trei contracte cu administrația județeană. Toate prin achiziție directă, deși valoarea lor este semnificativă.

În ceea ce o priveşte pe Simona Tatomir, Monitorul de Cluj a relatat despre faptul că reprezentanţii Consiliului Județean Cluj, sub semnăturile președintelui Horea Uioreanu și a directorului general Simona Tatomir, au încheiat în noiembrie 2012 un contract cel puțin suspect, în valoare de peste jumătate de milion de lei. Contractul de asistență tehnică pentru proiectul Centrului de Deșeuri prevede obligaţii şi servicii care nu au fost respectate. Banii, însă, peste 13.000 de euro, au fost plătiți. Directorul general al Consiliului Județean Cluj, Simona Tatomir, a semnat fără să clipească un contract păgubos și nu a mai urmărit dacă lucrările au fost prestate. După aceste dezvăluiri, ea şi-a înaintat demisia din Consiliul Judeţean.


Despre actualul arhitectul şef al judeţului Cluj, Claudiu Salanţă, Monitorul de Cluj a relatat că a fost asociat 6 luni într-o firmă care are contracte cu Consiliul Judeţean şi a “uitat” să declare acest lucru în declaraţia de interese. Salanţă era angajat al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj şi asociat într-o firmă privată care a avut şi are contracte încheiate cu autorităţile publice locale, inclusiv cu CJ Cluj. Mai bine de şase luni, s-a aflat în incompatibilitate şi există suspiciuni că ar fi săvârşit şi infracţiunea de fals în declaraţii.

abonare newsletter