Actualitate

Cutremur în Consiliul Judeţean Cluj. După demisia Simonei Tatomir, Sanda Oltean şi-a înaintat şi ea demisia. Cine urmează?

Sanda Oltean, arhitect şef al judeţului Cluj, recent întoarsă din concediu de maternitate, şi-a dat demisia din funcţie. Preşedintele CJ Cluj Vakar Istvan a confirmat faptul că în cursul zilei de ieri Sanda Oltean şi-a depus demisia la registratura instituţiei, invocând motive personale. Demisia Sandei Oltean vine după ce în urmă cu două săptămâni Simona Tatomir, director general al Consiliului Judeţean Cluj, şi-a dat şi ea demisia din funcţie.

“Ieri dimineaţă a venit cu demisia în mână şi m-a anunţat că pleacă. Mi-a spus că şi-a dat demisia din motive personale. Şi-a depus demisia la registratură, ieri fiind ultima sa zi în instituţie. A cerut imediat să plece. Este o decizie personală, nu ţinem pe nimeni cu forţa aici”, a precizat Vakar.

Monitorul de Cluj a scris despre faptul că Sanda Oltean a uitat sa completeze în declaraţia de avere şi interese participația „minoritară” a soţului cu 47,62% în firma Top Proiect SRL, care, surpriză, a prestat diverse servicii pentru Consiliul Judeţean.


Declarația rectificativă de interese completată de arhitectul-șef al Consiliului Județean Cluj, Sanda Oltean, - la numai o săptămână după ce Monitorul dezvăluia posibila situație de incompatibilitate în care se află - ne-a dat dreptate: firma în care soțul ei este asociat cu (aproape) jumătate a încheiat cel puțin trei contracte cu administrația județeană. Toate prin achiziție directă, deși valoarea lor este semnificativă.

Soția comandă, soțul execută, soția verifică, soțul ia banii

În 1 martie 2010, SC Top Proiect SRL a încheiat prin achiziție directă un „contract de servicii” prin care a câștigat, în 75 de zile de valabilitate, 60.750 lei (RON) plus TVA, adică puțin peste 17.000€.


În 5 noiembrie 2012, tot prin achiziție directă, firma lui Mihai Oltean a primit de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, un contract de proiectare, valabil între 5.11-15.12.2012, pentru care a încasat 78388,36 lei inclusiv TVA (aproape 18.000€).

Un al treilea contract „de servicii”, încheiat prin achiziție directă în 27 noiembrie 2012, de această dată direct cu Consiliul Județean, a adus firmei Top Proiect în 30 de zile 5.000 de lei plus TVA (circa 1.400€).


Subliniem, din nou, că, potrivit fișei postului, arhitectul-șef Sanda Oltean avizează documentele referitoare la urbanism/proiectare/construcții etc emise de Consiliul Județean. În aceste condiții, există suspiciunea că ea ar fi putut întocmi documentația în urma căreia firma soțului, Top Proiect, a primit prin încredințare directă contracte de aproape 40.000€, respectiv documentele de recepție și plată a lucrărilor efectuate.

Mai mult, directorul operaţional al Aeroportului Internaţional Cluj, Iuliu Pop a precizat că sensul giratoriu din faţa instituţiei este prost făcut şi că din această cauză aeroportul primeşte zeci de plângeri de la pasagerii nemulţumiţi. Proiectantul sensului giratoriu a fost firma Top Proiect SRL, firmă la care este angajat şi Mihai Oltean, soţul arhitectului judeţului Cluj Sanda Oltean.


“Sensul giratoriu nu este bine conceput. Noi i-am spus proiectantului, care este soţul doamnei Oltean, arhitectul şef de la judeţ, că nu este în regulă aşa. Orice sens giratoriu dintr-o zonă care trebuie să asigure acces la o instituţie trebuie să aibă benzi pe preselectare pe ambele sensuri pe o distanţă de minim 50 de metri ca accesul în şi afară din instituţie să se facă rapid şi eficient. Nu s-a ţinut cont de obiecţiile noastre şi la noi vin direct plângerile pasagerilor nemulţumiţi”, a spus Iuliu Pop.

Sensul giratoriu a costat 450.000 de euro şi lucrările executate de UTI au durat peste doi ani de zile.


Legăturile firmei Top Proiect cu Consiliul Județean Cluj datează din 2010, când firma lui Mihai Oltean a fost proiectant general la lucrările de amenajare și extindere a parcării Aeroportului, lucrare subcontractată despre care șefii CJ nu se poate spune că nu ar fi avut cunoștință.

De ce a plecat Simona Tatomir

În ceea ce o priveşte pe Simona Tatomir, Monitorul de Cluj a relatat despre faptul că reprezentanţii Consiliului Județean Cluj, sub semnăturile președintelui Horea Uioreanu și a directorului general Simona Tatomir, au încheiat în noiembrie 2012 un contract cel puțin suspect, în valoare de peste jumătate de milion de lei. Contractul de asistență tehnică pentru proiectul Centrului de Deșeuri prevede obligaţii şi servicii care nu au fost respectate. Banii, însă, peste 13.000 de euro, au fost plătiți.

Directorul general al Consiliului Județean Cluj, Simona Tatomir, a semnat fără să clipească un contract păgubos și nu a mai urmărit dacă lucrările au fost prestate.

Managerul proiectului SMID, Mariana Rațiu, știe că proiectarea e deficitară, că lucrările nu au respectat proiectul și că, în general, toată afacerea e puturoasă, dar nu se agită să schimbe nimic.

Totul miroase a spălare de bani, a plăți generoase din bani publici pentru servicii neefectuate și, de ce nu, chiar a complicitate la obținerea de foloase necuvenite. Suficient pentru ca DNA să mai facă o vizită la Consiliul Județean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter