Actualitate

EXCLUSIV Noi suspiciuni de corupţie la Consiliul Judeţean Cluj

Arhitectul şef Claudiu-Daniel Salanţă a fost asociat 6 luni într-o firmă care are contracte cu Consiliul Judeţean Cluj. Poate nu întâmplător a “uitat” să declare în declaraţia de interese!

Un personaj cheie, angajat al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj şi asociat într-o firmă privată care a avut şi are contracte încheiate cu autorităţile publice locale, inclusiv cu CJ Cluj, are probleme cu integritatea. Mai bine de şase luni, s-a aflat în incompatibilitate şi există suspiciuni că ar fi săvârşit şi infracţiunea de fals în declaraţii.

Claudiu-Daniel Salanţă a fost numit arhitect şef al Consiliului Judeţean Cluj prin dispoziţia preşedintelui acestuia Horea Uioreanu la data de 18 noiembrie 2013.


La acea dată, Salanţă era asociat la SC Inter Proiect SRL, o firmă de arhitectură şi urbanism cu sediul în Cluj-Napoca, care a avut şi are contracte cu statul român, inclusiv cu Consiliul Judeţean Cluj, Tetarom (unde acţionarul principal cu peste 99% din capitalul social este CJ Cluj), primăriile din judeţul Cluj şi alte instituţii publice locale din Cluj-Napoca (ISU Cluj, UBB Cluj, IŞJ Cluj, Patriarhia Ortodoxă Română sau Armata – Divizia 4 Infanterie Cluj).

Claudiu-Daniel Salanţă a fost asociat în firmă şi angajat ca arhitect şef la CJ Cluj aproape şase luni până la data de 11 aprilie 2014 când a ieşit din acţionariatul firmei de arhitectură. Însă, în declaraţia sa de interese postată pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj şi semnată la data de 9 decembrie 2013, nu apare nimic despre calitatea de acţionar la firma Inter Proiect SRL.


Asociat la o firmă privată şi funcţionar public în acelaşi timp

Conform declaraţiei de avere, Claudiu-Daniel Salanţă a deţinut şi exercitat funcţia de arhitect în 2012 la Inter Proiect SRL Cluj-Napoca, de unde a obţinut venituri salariale din contracte, multe dintre ele aflate în derulare, finanţate de la bugetul local ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat unde statul este acţionar majoritar. Pe anul 2012, de la Inter Proiect, Salanţă a încasat un venit de 2.004 de lei.

Astfel, semnătura arhitectului Claudiu Salanţă apare în lista de semnatari elaboratori PUZ în vederea realizării obiectivului de investiţii “Modernizare Patinoar municipiul Braşov”, beneficiar fiind Primăria Braşov, durata elaborării fiind septembrie 2012 – ianuarie 2013. Aceasta este dovada că Claudiu Salanţă a lucrat şi a obţinut venituri din munca prestată la SC Inter Proiect SRL.


Altfel spus, de la arhitect proiectant şi asociat într-o firmă privată care a executat în perioada 2009- octombrie 2013 lucrări de proiectare, arhitectură, amenajări şi urbanism pentru autorităţile publice locale menţionate mai sus, printre care prima este Consiliul Judeţean Cluj, Claudiu Salanţă este numit în noiembrie 2013 într-o funcţie publică de conducere tocmai la CJ Cluj ca arhitect şef. Poate nu întâmplător Claudiu Salanţă a „uitat” să declare, conform legii, contractele aflate în derulare cu autorităţile publice locale, din care a obţinut şi obţine venituri în perioada în care acesta îşi exercita funcţia publică.

De exemplu, în 23 decembrie 2013, prin dispoziţia preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, Salanţă a fost numit preşedinte în comisia de recepţie la terminarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii «Sediul D.R.A.O.V. Cluj- Sediul Consiliului Judeţean Cluj – str. Dorobanţilor nr.106 ».


Angajat la două firme cu acelaşi acţionariat

Firma de arhitectură şi urbanism Inter Proiect SRL a fost înfiinţată în 1991 şi are sediul social pe strada C. Brâncoveanu nr. 15 din Cluj-Napoca. În 1991, firma îi avea ca acţionari pe Gheorghe Ştefan Elkan, Emanoil Tudose şi Teodor Raiciu. În 1995 intră în firmă un nou acţionar în persoana lui Sanda Angela Măgheruşan, iar la data de 13 decembrie 2011 firma îl înscrie în Registrul Comerţului ca şi acţionar şi pe Claudiu-Daniel Salanţă. La data de 8 aprilie 2014 administratorul firmei Inter Proiect SRL modifică, din nou, componenţa acţionariatului. Claudiu-Daniel Salanţă renunţă la calitatea de asociat, menţiune care este înscrisă în Registrul Comerţului la data de 11 aprilie 2014.

În declaraţia sa de avere pe anul 2012, Claudiu Salanţă mai declară faptul că a încasat suma de 30.540 de lei de la firma SC Promoter IPP Cluj-Napoca, unde a fost angajat ca şi arhitect. Promoter Imobiliar Proiect Promotion SRL are acelaşi sediu social ca şi firma Inter Proiect SRL şi aceiaşi acţionari Gheorghe Ştefan Elkan, Emanoil Tudose şi Teodor Raiciu.


Ce spune legea

Ambele declaraţii-tip (atât cea de avere, cât și cea de interese) încep cu fraza extrem de ușor de înțeles formulată: „cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal privind falsuri în declarații, declar pe propria răspundere...”. În declaraţia de interese există un capitol separat care se referă la faptul că trebuie declarate “contractele (...) obţinute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor (...) finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar”.

Marile “succese” ale Inter Proiect SRL

Printre marile „succese” ale firmei de arhitectură Inter Proiect SRL se numără şi proiectul de consolidare la casa prăbuşită de pe strada Braşov din cartierul Andrei Mureşanu. În noiembrie 2013, imobilul, construit în anii ’30, a început să se clatine după ce în pereţi au apărut fisuri foarte mari, iar după câteva zile s-a prăbușit complet.

Monitorul de Cluj a cerut Consiliului Judeţean Cluj o listă a lucrărilor executate pentru CJ Cluj şi instituţiile subordonate de Inter Proiect Cluj-Napoca şi Promoter IPP Cluj-Napoca. O vom publica de îndată ce o vom obţine. De asemenea, vom reveni şi cu poziţia Consiliului Judeţean Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter