Actualitate

Doar 20% dintre tineri își caută un loc de muncă pe internet

Petrec ore bune pe reţelele de socializare, dar nu ca să-şi caute de lucru. Aşa apar tinerii români în statisticile europene. Doar 20% dintre ei vânează online ofertele de lucru, adică de două ori mai puţin faţă de media europeană. Specialiştii spun că dacă în oraşele mari internetul este cel mai bun instrument de recrutare, în cele mici şi la sate funcţionează mult mai bine o vorbă bună pusă de rude sau cunoştinţe.

Pentru specialiştii în IT, de exemplu, site-urile de recrutare clasice sunt mai puţin eficiente. În schimb, o reţea de socializare precum LinkedIn aduce multe oferte.

Internetul nu este însă de ajutor pentru toţi tinerii în căutarea unui job. În oraşele mici şi de la sate, ofertele de lucru online sunt mai rare, anunţurile apar în presa locală sau pe afişe. Iar mulţi tineri trebuie să se bazeze pe relaţiile pe care le au pentru a obţine un post.


„Angajările se fac cu ajutorul părinţilor, prin cunoştinţe, prin rude, prin alţi prieteni. Ca atare, nu sunt nevoiţi să apeleze la a-şi cauta un job printr-un site online sau la o agenţie de recrutare”, spune Corina Diaconu, specialist în resurse umane, relatează digi24.ro.

Discrepanţele între oraşe şi sate explică şi datele statistice care arată că tinerii români folosesc prea puţin internetul când caută de lucru.


Potrivit unor date publicate recent de Eurostat, doar 19% dintre tinerii români cu vârste între 20 şi 24 de ani îşi caută de lucru folosind internetul. Procentul este chiar mai mic în rândul celor cu vârste de până la 30 de ani - 16%, pe când media europeană este de 36%. Norvegia şi Suedia sunt campioane - în aceste ţări, 4 din 10 tineri îşi caută job pe internet.

Peste 23% dintre tinerii români nu au loc de muncă, mai mult decât media europeană de 21 de procente, arată cele mai recente date ale Eurostat. Suntem totuşi departe de situaţia dramatică din Grecia şi Spania, unde mai mult de jumătate dintre tineri sunt şomeri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter