Actualitate

Securitatea Aeroportului Internaţional Cluj va fi sporită în urma incidentului de marţi

Vicepreşedintele interimar cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a convocat pentru joi o şedinţă a tuturor structurilor implicate în menţinerea securităţii Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, pentru discutarea măsurilor care trebuie luate în urma incidentului de marţi, când un bărbat a ajuns în mod nepermis până în carlinga unui avion garat pe pistă.

Tânărul respectiv a reuşit să pătrundă, prin subsolul clădirii aeroportului, după ce a spart un geam, până pe pistă, unde a urcat într-un avion garat, a intrat în cabina piloţilor şi şi-a făcut fotografii cu telefonul mobil, pe care mai târziu le-a postat pe o reţea de socializare.

„Este un lanţ al slăbiciunilor ca o persoană din afară să poată ajunge din zona nesecurizată în cea securizată. Este interesant, aşa pot să numesc subiectul. În primul rând s-a găsit o uşă care n-a fost închisă la timp, cineva este de vină pentru asta. Era şi o problemă de structură între zona nesecurizată şi cea securizată, erau geamuri de sticlă, care se puteau sparge. Şi ultima, când s-a lăsat o aeronavă, pe platformă într-adevăr, dar nepăzită şi în care a putut să intre persoana aceea”, a declarat miercuri Vakar Istvan.


Vicepreşedintele CJ Cluj a amintit că a fost derulată o anchetă a Poliţiei de Frontieră în acest caz, dar şi una internă şi a spus că a avut o discuţie cu reprezentanţii SRI şi celorlalte structuri implicate în securitatea aeroportului.

„Azi am avut o discuţie prealabilă cu cei de la SRI şi celelalte părţi implicate. Am convocat o şedinţă prin care să revizuim aceste proceduri de lucru, că acolo este problema. Totuşi o mie de persoane (n. red. – care lucrează în perimetrul aeroportului) au drepturi, dar au şi obligaţii, de alertare, de prevenire dar şi de remediere a problemei”, a spus Vakar.


La rândul său, directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a precizat că tânărul respectiv nu a fost reţinut, dar că fapta reprezintă un incident serios, care va fi analizat, ancheta urmând să fie finalizată în maxim o lună de zile. El a precizat că în urma acestui eveniment s-au luat o serie de măsuri, precum înlocuirea geamurilor şi o mai bună securizarea a lor.

„Persoana a spart un geam şi a pătruns neautorizat în zona restricţionată. Ulterior a reuşit să ajungă la o aeronavă Wizz Air care nu urma să decoleze, dar la care se făceau lucrări de mentenanţă. Din păcate firma de mentenanţă nu a luat  măsurile de securitate necesare. Responsabilitatea accesului la aeronavă şi în aeronavă , potrivit legislaţiei în vigoare, este responsabilitatea companiilor aeriene, a firmelor de mentenanţă, de handling, care lucrează la avion”, a spus Ciceo.


După incident, toate punctele de acces au fost verificate din nou şi urmează ca toate persoanele care lucrează în perimetrul aeroportului să fie reinstruite pentru a se evita asemenea incidente pe viitor.

„Aş vrea să vă spun că în aeroportul din Cluj există peste 30 de firme, lucrează peste o mie de persoane, fiecare are un program propriu de securitate. O să urmărim în perioada următoare întărirea disciplinei în respectarea programului de securitate la nivel organizaţional şi la nivel individual astfel încât să nu se mai repete erorile”, a spus Ciceo.


Pe numele tânărului care a pătruns în aeronava parcată pe pistă a fost întocmit un dosar penal, de către Poliţia de Frontieră, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi pentru distrugere, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

abonare newsletter