Actualitate

Invitaţi de prestigiu şi o ediţie cum nu s-a mai văzut la TIFF 2011

<p><img src="documente/stories/05_mai/26_ziua/ustv_jacqueline_bisset.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Jacqueline Bisset va fi prezentă la TIFF 2011 unde va primi Premiului Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială.</p>

 

Jacqueline Bisset, una dintre cele mai renumite şi apreciate figuri ale cinematografiei internaţionale, Marin Karmitz, fondatorul casei de producţie, distribuţie şi exploatare MK2, operatorul şi producătorul Oleg Mutu, regizorul Cristi Puiu şi regizoarea Valdís Óskarsdóttir sunt doar câteva dintre numele care vor fi prezente la ediţia a zecea a Festivalului de Film Transilvania (TIFF).


Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte de start. Pe parcursul a zece zile, în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca vor ajunge peste 700 de invitaţi români şi străini, un număr record, după cum au spus organizatorii, şi 220 de titluri de lung şi scurt metraj din lumea întreagă. TIFF anunţă, şi în acest an, un adevărat festin cultural, din care nu vor lipsi proiecţiile speciale, premierele naţionale, internaţionale sau mondiale, dar nici atelierele şi masterclass-urile având ca protagonişti oaspeţi importanţi din industria de film, spectacolele de muzică sau teatru, expoziţiile, lansările de carte, DVD-uri sau reviste. „Cred că va fi o încununare a tuturor ediţilor de până acum pentru ca va fi un spectacol continuu, 24 de ore din 24, în tot oraşul. Vor fi multe proiecţii de film, multe lansări de carte, de dvd-uri, expoziţii, concerte şi chiar şi spectacole de teatru. Pentru prima dată încercăm să ieşim mai mult în stradă şi vor exista multe proiecţii în aer liber în Mănăştur, dar şi în Piaţa Unirii”, a explicat preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu.

Invitaţi unul şi unul


TIFF, unul dintre cele mai importante 40 de festivaluri de film din lumea întreagă, se va bucura, în acest an, de prezenţa unor invitaţi de renume. Marea actriţă britanică Jacqueline Bisset va fi răsplătită cu Premiul Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială, pentru o carieră care cuprinde peste 85 de roluri în producţii de film şi televiziune, nominalizări la Globul de Aur, Emmy sau César. Spectatorii festivalului o vor  putea vedea pe Bisset, în carne şi oase, dar şi pe peliculă, într-un rol antologic, la  proiecţia specială cu “Ceremonia” (La Cérémonie) (1995), filmul regizat de Claude Chabrol, care i-a adus nominalizarea la Premiul César. Proiecţia filmului este programată sâmbătă, 11 iunie, de la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic. Un alt mare actor britanic, Michael York, va fi răsplătit cu Premiul pentru Întreaga Carieră acordat unei Personalităţi din Cinematografia Europeană. În onoarea sa, TIFF aduce joi, 9 iunie, de la ora 21:30, la Casa de Cultură a Studenţilor, cel mai important titlu din cariera lui York - “Cabaret” (r. Bob Fosse, 1971). Din păcate Michael York a anunţat că nu va putea fi prezent la Cluj-Napoca pentru a-şi ridica premiul din cauza unor probleme de sănătate, au explicat reprezenţii TIFF. Legendarul producător francez de origine română Marin Karmitz, fondatorul casei de producţie, distribuţie şi exploatare MK2, vine pentru prima dată în România de la plecarea sa din ţară, în anii '40, şi operatorul şi producătorul Oleg Mutu, cel care a creat imaginea unor filme precum “Moartea domnului Lăzărescu”, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, “Amintiri din Epoca de Aur”, “Fericirea mea” (My Joy), vor fi răsplătiţi cu Premiul Special al Celei de-a X-a Ediţii TIFF. În onoarea lui Marin Karmitz, TIFF aduce la Cluj “Copie conformă” (Copie conforme), în regia lui Abbas Kiarostami, care va fi proiectat vineri, 10 iunie, de la 22:00, la Cinema Victoria, în vreme ce Oleg Mutu va participa duminică, 5 iunie, de la ora 21:30, la proiecţia filmului selecţionat în Competiţia Oficială a TIFF 2011, “O sâmbătă obişnuită”  (Innocent Saturday), în regia  lui Alexander Mindadze, pentru care semnează, de asemenea, imaginea. Pe lângă aceste nume importate pe lista invitaţilor TIFF din acest an se mai numără expertul în social media şi distribuţie de film Thomas Mai, tehnicianul Wolf Bosse de la compania germană Das Werk, omul din spatele efectelor 3D din filmul “Pina”, regizorul esenţial al Noului Cinema Românesc, Cristi Puiu şi regizoarea Valdís Óskarsdóttir, premiată cu BAFTA pentru montajul filmului “Eternal Sunshine of The Spotless Mind”.

Proiecţii multe, răspândite în tot oraşul


În cele 10 zile de TIFF, sărbătoarea cinematografică oferită clujenilor se desfăşoară nu doar în cele 8 săli de cinema, ci şi în Piaţa Unirii, Mănăştur, la Marty Cafe, Centrul Cultural Francez, TIFF Meeting Point – Muzeul de Artă şi chiar la Bonţida.

“Cred că era datoria noastra să iradiem festivalul şi în alte zone în care n-au mai fost proiecţii până acum. De aceea, ideea unui cinema în aer liber în Mănăştur era firească şi sperăm să aibă succes. Proiecţiile vor avea loc în zona terenurilor de sport din complexul Nora. E o zonă cu foarte mult spaţiu verde, o să instalăm aici ecranul astfel încât publicul să poată sta pe iarbă. Va fi un fel de serbare câmpenească,  seara, dupa ora 22, iar accesul va fi gratuit”, a explicat Tudor Giurgiu.


Secţiuni la TIFF 2011

Festivalul include un atelier de film pentru adolescenţi deja renumit – Let's Go Digital!, un program activ de educaţie cinematografică pentru copii – EducaTIFF, un festival de rock alternativ – AlternaTIFF, o serie întreagă de manifestări dedicate modei – sub genericul TIFFashion,  teatrul şi expoziţiile ocupă un rol din ce în ce mai important în programul festivalului, care găzduieşte, de asemenea, proiecţii speciale şi dezbateri dedicate mediului înconjurător – grupate în programul EcoTIFF, secţiuni deja tradiţionale dedicate filmului autohton – Zilele Filmului Românesc, celui maghiar – Ziua Filmului Maghiar, precum şi multiculturalităţii – anul acesta, în cadrul Zilei Diversităţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter