Actualitate

„Bobocii” sunt cei mai tentanţi de plantele halucinogene

<p><img src="documente/stories/05_mai/16_ziua/04 festivitate liceu mihai eminescu ag 14.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Elevii din a IX-a şi a X-a sunt cei mai expuşi riscului de a consuma etnobotanice datorită schimbării mediului prin trecerea din ciclul primar spre cel liceal.</p>

 

Trei studente de la Facultatea de de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării Cluj derulează, în perioada 13-27 mai, o campanie pentru educarea elevilor de clasa a IX-a şi a X-a cu privire la riscurile consumului de etnobotanice.


Campania de informare şi conştientizare asupra riscurilor consumului de etnobotanice se desfăşoară la Colegiul Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca, grupul ţintă fiind elevii din clasele a IX-a şi a X-a. Sanda Platon, Cristina Petre şi Lucia Pop, realizatoarele campaniei, spun că prin acest demers îşi propun nu doar să le ofere informaţii elevilor ci şi să le prezinte diverse alternative de petrecere a timpului liber, cum ar fi sportul. Specialiştii de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj atenţionează că adolescenţii care au prea mult timp liber sunt tentaţi să înceapă consumul de etnobotanice. „Prea mult timp liber nu poate duce la nimic bun. La o întâlnire cu 150 de elevi, întrebaţi câţi dintre ei practică vreo activitatea sportivă, doar trei sau patru au răspuns pozitiv”, afirmă Eugen Szabo, consilier prevenire în cadrul CPECA Cluj.

 


De ce recurg tinerii la etnobotanice?

 


Trecerea de la gimnaziu la liceu este o cauză majoră care stă la baza începerii consumului de astfel de droguri, spun specialiştii. „La etnobotanice, vârsta critică de începere a consumului este clasa a IX-a. Când schimbă mediul, prin trecerea de la gimnaziu la liceu, se schimbă şi prietenii şi mai ales cei care nu se adaptează repede riscă să debuteze în consumul de etnobotanice”, mai spune Eugen Szabo. El adaugă că foarte rar se întâmplă ca un tânăr de 20-22 de ani să înceapă să fie interesat de aceste droguri.

Specialiştii mai sunt de părere că şi lipsa afecţiunii părinţilor şi a comunicării sunt cauze care îi determină pe tineri să intre în lumea drogurilor. De asemenea, anturajul şi curiozitatea sunt alte motive care duc la interesul pentru etnobotanice. „Anturajul este unul dintre motive, dar dacă acasă copilul are un mediu de comunicare corect, puterea anturajului scade semnificativ”, declară Eugen Szabo.


 


Rezultatele campaniei, trimise Inspectoratului Şcolar

Cele trei studente, reunite în Grupul Alpa, vor avea şase întâlniri cu elevii Colegiului Tehnic Ana Aslan pe parcursul cărora vor împărţi chestionare tuturor elevilor implicaţi în campanie. Astfel, vor afla care este nivelul de cunoştinţe ale adolescenţilor despre problema etnobotanicelor la începerea campaniei şi care este nivelul cunoştinţelor la sfârşit. Sanda Platon subliniază că rezultatele obţinute în urma aplicării chestionarelor vor fi trimise Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter