Actualitate

De ce nu mai vor chinezii un al doilea copil?

După zeci de ani în care China a avut parte de restricţii dure în ceea ce priveşte numărul de urmaşi pe care îi poate avea o familie, în decembrie anul trecut a intrat în vigoare o lege care relaxează politica unicului copil. Cu toate acestea, mare parte dintre cei care, sub noua legislaţie, ar putea avea doi copii nu îşi doresc acest lucru.

Legislaţia veche prevedea că un cuplu poate avea un al doilea copil doar dacă ambii potenţiali părinţi au fost copii unici, în timp ce noua lege permite naşterea a doi urmaşi dacă numai unul dintre părinţi a fost copil unic. Sub incidenţa acestei reguli intră în jur de 20 de milioane de chinezi care şi-ar putea mări familia. Potrivit presei americane însă, jumătate dintre aceste familii nu agreează ideea. Principalul motiv invocat de ei este că „pur şi simplu ce mici sunt mult prea costisitori”, relatează cnn.com,preluat de Yahoonews.

La baza acestei decizii stă faptul că ţara devine din ce în ce mai bogată. Odată cu economia chineză creşte şi numărul de femei educate, concentrate mai multe pe carieră şi mai puţin pe familie. Ţările cu cea mai mare natalitate din lume,Niger, Mali, și Uganda, sunt şi ţările care au printre cele mai mici venituri pe cap de locuitor (Niger - 800 de dolari pe an), în timp ce locuitorii ţărilor unde natalitatea este foarte scăzută, Monaco, Hong Kong, Singapore sau Japonia, au venituri foarte mari (Monaco - 70.700 dolari pe an), argumentează jurnaliştii americani, potrivit aceleiași surse.


Problema este însă că, în acest ritm, populaţia Chinei îmbătâneşte la o rată destul de mare. Până în 2050, o treime dintre chinezi vor avea peste 60 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter