Actualitate

Rusia și-a anunțat condiițle de negociere cu Occidentul

Rusia este dispusă pentru negocieri pe tema crizei din Ucraina cu o singură condiție: să fie pus în aplicare acordul de la 21 februarie, a anunţat o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.

„Pentru partea rusă sunt principiale două condiţii: punerea în aplicare a acordului semnat pe 21 februarie, care prevede realizarea reformei constituţionale şi crearea unui guvern de coaliţie. În cadrul acestui proces de negociere trebuie să fie reprezentate toate forţele politice din Ucraina”, scrie presa rusă, citând o sursă din cadrul MAE al Rusiei.

Acordul dintre Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei ucrainene, semnat pe 21 februarie, prevede organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate în decembrie 2014.

Ianukovici a cerut ajutor militar din partea Moscovei

Preşedintele ucrainean demis, Viktor Ianukovici, s-a adresat preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu scopul de a obţine ajutor militar "pentru apărarea populaţiei ucrainene", a afirmat luni Vitali Ciurkin , ambasadorul rus la ONU, citat de AFP.


Potrivit acestuia, fostul preşedinte ucrainean „a cerut utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru a proteja populaţia Ucrainei".

Intervenţia rusă în Crimeea are ca obiectiv "apărarea compatrioţilor şi cetăţenilor noştri", a mai declarat Ciurkin, repetând poziţia Moscovei.


 Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei, chiar dacă autoritatea sa este „nesemnificativă", a apreciat luni premierul rus Dmitri Medvedev adăugând că ”învingătorii de la Kiev vor să calce în picioare drepturile fundamentale ale minorităţilor proruse şi ne ameninţă compatrioţii şi flota la Marea Neagră", a insistat Ciurkin.

Reuniunea Consiliului de Securitate a ONU

Ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, şi omologii săi britanic, Mark Lyall Grant, şi francez, Gérard Araud, au respins, unul după altul, argumentele Rusiei de a intra cu forțele armate în Peninsula Crimeea.


Iniţiativa rusă în Crimeea "nu este o misiune de protejare a drepturilor omului, ci o încălcare a legislaţiei internaţionale şi a suveranităţii Ucrainei. Este un act de agresiune şi trebuie să înceteze. Nu există nicio dovadă de comitere de violenţe împotriva comunităţilor ruse sau proruse" din Ucraina ", a subliniat Power

Adresându-se la Consiliul de Securitate, ambasadorul ucrainean, Iuri Sergheev, a subliniat că forţele armate ucrainene "au dat dovadă de reţinere până acum", dar el avertizat în privinţa riscului de "provocări", care ar putea fi utilizate de armata rusă pentru a ataca Ucraina. El a solicitat Consiliului "să autorizeze o mediere internaţională" în această criză.


Rusia, care a solicitat această reuniune a Consiliului, nu a propus "nicio deschidere ce ar permite calmarea tensiunii", a deplâns ambasadorul britanic Mark Lyall Grant.

China a criticat dur faptul că Rusia aplică violenţa în Ucraina şi îndeamnă părţile să opteze pentru o soluţionare paşnică a conflictului. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul Chinei la ONU, Li Baodong,

Ultimele Stiri
abonare newsletter