Actualitate

4,3% dintre români consumă substanțe psihotrope sau halucinogene

Consumul de substanțe psihotrope sau halucinogene în România a crescut de la 1,7% la 4,3% față de ultimul studiu, realizat în anii trecuți, a afirmat sâmbătă președintele Agenției Române Antidrog, Sorin Oprea.

Oprea a participat la cea de-a doua conferință organizată de Societatea Română de Adicție.

Potrivit președintelui Agenției Române Antidrog, vârsta pacienților care consumă etnobotanice este cuprinsă la nivel național între 13 și 25 de ani.


Potrivit studiilor realizate în rândul populației de 16 ani școlarizate, consumul de droguri se ridică la 10% iar cel de substanțe psihoactive este de 9%.

În opinia acestuia, "cauzele acestei creșteri sunt date, în special, de disponibilitatea lor pe piață, în special a celor etnobotanice, fenomen care, după închiderea magazinelor de desfacere a acestor produse, a continuat, traficul fiind mutat în prezent în zona ilicită pe internet".


La rândul său, președintele Societății Române de Adicție, Cristina Hudiță, managerul Centrului de Evaluare și Tratament al Toxico-dependențelor pentru Tineri "Sfântul Stelian" din Capitală, a afirmat că "în România, practic, sunt mai puțini pacienți care consumă substanțe etnobotanice, în schimb, a crescut numărul consumatorilor de heroină".

De asemenea, a adăugat medicul, a crescut numărul consumatorilor de marijuana, deși aceștia sunt doar ocazionali.


Ea a spus că la Spitalul "Sf. Stelian" au fost înregistrați mai mult de 800 de pacienți consumatori de heroină, internați pentru diferite probleme.

Hudiță a mai menționat că a crescut numărul pacienților infectați cu HIV care apelează la serviciile spitalului și sunt orientați spre unitățile medicale care se ocupă cu tratarea acestei afecțiuni.


Tot la nivelul spitalului a crescut numărul dependenților de alcool și al celor care abuzează de produse farmaceutice.

Etichete: cocaina etnobotanice
abonare newsletter