Actualitate

Guvernul a decis împărţirea garanţiilor cu băncile în programul “Prima Casă”

<p><img src="documente/stories/03_martie/31_ziua/05boc-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul a decis să împartă cu băncile garanţiile privind creditele pentru cumpărarea de locuinţe prin programul “Prima Casă”.</p> <p>Astfel, plafonul total al garanţiilor oferite se va suplimenta, a anunţat primul-ministru Emil Boc.</p> <p> </p>

 

“Am stabilit modificări la programul Prima Casă, de aici înainte garanţia va fi împărţită în proporţie de 50% şi 50% între stat şi bancă”, a declarat premierul Emil Boc.


De asemenea, în program vor putea accesa garanţii guvernamentale şi persoanele care deţin deja o locuinţă cu o suprafaţă până în 50 de metri pătraţi.

“În cadrul programului vor intra şi cei cu locuinţe până la 50 de metri pătraţi pentru a spori confortul”, a precizat şeful Executivului.


Totodată, băncile îşi vor putea transfera între ele portofoliul de garanţii în programul “Prima Casă”.

Potrivit premierului Boc, avansul la contractarea unui credit în program rămâne în continuare 5% din valoarea apartamentului, nivelul dobânzii rămâne la fel ca cel existent în momentul de faţă, valoarea garanţiei se menţine la 60.000 de euro sau 70.000 de euro, în funcţie de situaţie.


Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la noua formă a programului “Prima Casă”, după principiul “primul venit, primul servit”, a menţionat Emil Boc.

Pe 22 martie, premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul a propus băncilor să împartă cu statul în proporţie de 50% riscurile pentru creditele acordate prin programul “Prima Casă”, astfel încât totalul plafonului acordat în cele trei ediţii ale programului, de 1,5 miliarde de euro, să se dubleze, astfel încât însă 1,5 miliarde de euro - garanţii de stat să fie disponibile în program.


Premierul menţiona pe 22 martie că Guvernul nu poate suplimenta plafonul de garanţii, în condiţiile în care statul suporta 100% din riscuri, deoarece Executivul urmăreşte să ofere garanţii de stat întreprinderilor mici şi mijlocii.

“Avem şi alte programe guvernamentale care trebuie să beneficieze de garanţii de stat, mă refer la sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii în esenţă, a mediului privat. De aceea, căutăm soluţii ca în cadrul plafoanelor existente să dublăm numărul de beneficiari”, explica primul-ministru, pe 22 martie.


În urma modificării programului “Prima Casă”, contractele în derulare nu se vor modifica, însă băncile vor prelua de la stat jumătate din ipotecile pe locuinţele achiziţionate în program.       Agerpres

Ultimele Stiri
abonare newsletter