Actualitate

Spitalul din Mociu ar putea fi salvat. Până atunci, e lăsat fără un leu!

<p /><img src="documente/stories/03_martie/31_ziua/04-mociu-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul Sănătăţii i-a promis primarului din Mociu că se va mai gândi asupra deciziei de desfiinţare a spitalului din localitate. Totuşi, până la lămurirea situaţiei, Centrul rămâne fără finanţare şi nu va mai putea asigura asistenţa medicală.

 

Autorităţile locale din Mociu speră să obţină aprobare de la Ministerul Sănătăţii pentru comasarea centrului cu Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca astfel încât unitatea să nu se transforme în azil de bătrâni.


 

67 de spitale din toată ţara vor fi transformate în centre pentru vârstnici, potrivit unei decizii a Ministerului Sănătăţii. Până acum, doar şapte autorităţi locale au emis hotărâri ale consiliului local de reprofilare a unităţilor sanitare.


Din judeţul Cluj a fost propus pentru reprofilare Centrul de Sănătate din Mociu, însă autorităţile locale se opun vehement acestei decizii a Ministerului. După ce localnicii au protestat împotriva desfiinţării spitalului, iar primarul şi şapte consilieri locali au ameninţat cu demisia săptămâna aceasta, Marton Horvath, primarul din Mociu, a reuşit să obţină promisiunea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, că se va mai gândi asupra deciziei de desfiinţare a spitalului.

„Ieri (marţi – n.red.) am fost în audienţă la ministrul Cseke Attila şi la domnul Marko Bella şi dânşii au spus că vor reanaliza situaţia şi până la apariţia hotărârii de Guvern care prevede reorganizarea spitalelor vom primi un răspuns”, a afirmat Marton Horvath.


Dacă ministrul Sănătăţii va decide să nu reprofileze spitalul din Mociu, unitatea sanitară ar urma să devină secţie exterioară a Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca. Autorităţile locale spun că nu este nevoie de încă un azil de bătrâni în comună deoarece există deja două, iar alte două sunt în construcţie.

 


De mâine, spitalul nu mai are finanţare


Chiar dacă conducerea Ministerului Sănătăţii a promis că va reanaliza situaţia din Mociu şi deocamdată rămâne spital, acesta nu va mai putea funcţiona corespunzător deoarece de la 1 aprilie niciunul din cele 67 de spitale nu va mai primi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.

În cadrul unei videoconferinţe cu autorităţile locale, Cseke Attila le-a transmis acestora mesajul să stopeze internările în cele 67 de unităţi propuse pentru reprofilare deoarece de la 1 aprilie aceste unităţi nu vor mai putea beneficia de contracte cu casele de asigurări de sănătate şi nu vor avea fondurile necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate.

Angajaţii, redistribuiţi

 

Dacă spitalul din Mociu va fi transformat în azil de bătrâni, cei 22 de angajaţi ar urma să fie transferaţi în alte spitale din judeţ. Adriana Mustea, directorul Centrului de Sănătate din Mociu, spune că majoritatea cadrelor medicale sunt din Cluj, iar deocamdată nu se ştie la ce spitale vor fi mutate în cazul în care centrul se reprofilează.

Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii, o mare parte din personalul medical din cele 67 unităţi sanitare au depus la managerul unităţii sau direct la direcţia de sănătate publică judeţeană prima opţiune de redistribuire.

Şi pacienţii vor fi transferaţi

Nu doar angajaţii, ci şi pacienţiii vor fi mutaţi odată cu desfiinţarea spitalelor. “În fiecare dintre judeţele vizate avem pregătite mijloace de transport medicalizate, ambulanţe, pentru a asigura transferul pacienţilor, în siguranţă, acolo unde ne este solicitat acest lucru. De altfel, s-a început acest proces. Judeţul Arad a şi finalizat operaţiunea”, a spus Cseke Attila.

 

 

abonare newsletter