Actualitate

Sărăcia îşi arată colţii la Spitalul Clujana: modernizarea unităţii sanitare, o poveste fără sfârşit

Spitalul Municipal Clujana pare un sac fără fund: an de an sunt pompaţi bani de la bugetul local, însă finalizarea modernizării spitalului se lasă aşteptată. Din cauza sărăciei sistemului, sume importante sunt “înghiţite” pentru plata datoriilor.

Subfinanţarea din sistemul sanitar nu înseamnă doar personal insuficient în spitale, salarii mici, spitale îngropate în datorii şi pacienţi revoltaţi pe medici sau pe sistem. Sărăcia din sănătate se şi vede, la propriu, în multe spitale, iar bolnavul dă cu ochii de faţa urâtă a sărăciei imediat ce a intrat pe poarta spitalului. Este şi cazul Spitalului Municipal Clujana în care sunt pompaţi bani de la bugetul local în fiecare an, însă unitatea sanitară este atât de săracă încât pare un sac fără fund.

Un pacient care intră pentru prima dată în viaţă în acest spital cu greu ar bănui că într-o clădire care dă impresia că a încremenit în anii ’90 medicii fac operaţii sofisticate, laparoscopice, cu un robot foarte scump şi foarte performant care a costat 2 milioane euro. Din anul 2009, medicii de la Spitalul Municipal Clujana lucrează cu robotul Da Vinci, dar şi în acest caz sărăcia îşi arată colţii şi din lipsa banilor, numărul de operaţii fiind limitat în fiecare an în funcţie de banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii.


Modernizarea a început de sus în jos

Lipsa banilor din sănătate se vede încă de la parterul spitalului clujean, unde încă nu a ajuns modernizarea care a început de la etajele superioare, unde funcţionează şi blocul operator cu deja celebrul robot Da Vinci şi coboară apoi spre următoarele etaje, după cum a precizat managerul Spitalului Municipal Clujana, Nicolae Constantea.


O parte din uşile cabinetelor de la parter şi etajul 1 au fost înlocuite cu uşi termopan, însă mai sunt multe care au aceleaşi uşi vechi, din placaj, din perioada comunistă. La fel este şi în cazul saloanelor de dializă de la parter care nu au fost deloc modernizate în ultimii ani. Pe holuri sunt depozitate paturi şi alte piese de mobilier, iar în unele locuri zugrăveala prezintă pete şi urme de igrasie.

La plecare, pacienţilor li se mulţumeşte, printr-un panou mare, că au ales serviciile spitalului.


Potrivit conducerii spitalului, în ultimii ani s-au făcut lucrări de modernizare pe toate secţiile şi se lucrează în continuare, însă la etajele superioare.

„E mai rău ca în alte spitale”


Pacienţii spun că s-au obişnuit deja cu sărăcia din spitale şi nu îi mai miră nimic. „Ce să ne mai mirăm că arată cum arată? Toată ţara asta îi o groapă de gunoi şi politicienii îşi dau lor bani, de ce să dea pentru spitale? Cred că au de gând să ne lase să murim cu zile. Aici la parter parcă îi un dispensar de la ţară, nu un spital de municipiu. Bine că au mai făcut câte ceva prin saloane”, afirmă Dan, un clujean venit în vizită la tatăl său internat la Spitalul Municipal.

O altă femeie care aştepta la uşa cabinetului de cardiologie spune că a umblat mult prin spitalele din Cluj, dar cel mai rău arată Clujana. “Sunt umblată prin spitale că sunt tot bolnavă, dar aici parcă tot aşa arată de când mă ştiu. Nu or fi având bani, cine ştie?”, se întreabă clujeanca.


12 milioane din bugetul local pentru Clujana

Anul acesta, Primăria Cluj-Napoca a alocat din bugetul local 12 milioane lei pentru Spitalul Municipal Clujana, singurul pe care îl are în subordine, iar aceşti bani vor fi folosiţi pentru lucrări de reabilitare şi modernizare.

De asemenea, autorităţile locale au alocat periodic bani pentru plata datoriilor acumulate de spital. Conducerea unităţii sanitare a explicat în nenumărate rânduri că se ajunge la datorii din cauza diferenţelor de tarif decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru fiecare pacient tratat şi costul propriu-zis al tratării pacientului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter