Actualitate

Comisia Europeană îşi va prezenta în raportul MCV opinia despre deciziile Parlamentului privind imunitatea

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/08/07-licitatii--comisia-europeana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comisia Europeană îşi va prezenta, în raportul despre MCV pe care îl va adopta săptămâna viitoare punctul de vedere privind prevederile adoptate marţi de Parlamentul României în legătură cu imunitatea parlamentarilor, a declarat, miercuri, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Comisia îşi va spune părerea despre acest subiect în raportul pe care îl va adopta săptămâna viitoare despre România, raport suplimentar decis în cadrul MCV în iulie anul trecut, în lumina evoluţiilor legate de statul de drept, independenţa justiţiei. Acest raport va apărea săptămâna viitoare. Ca să fiu foarte deschis, am văzut deja diferite interpretări legat de ce a fost adoptat ieri, aşa că dorim să ne uităm în detaliu. Ceea ce e clar pentru Comisie, şi am spus asta, este că cei aflaţi la putere trebuie să se asigure că nu sunt probleme de integritate în legătură cu ei. Asta a fost şi rămâne poziţia noastră, dar, fireşte, va trebui să ne uităm cu exactitate la ce a decis parlamentul ieri, iar asta se va reflecta în raportul de săptămâna viitoare", a declarat Gray, răspunzând unei întrebări.


Parlamentul a adoptat, marţi, proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. A fost menţinut amendamentul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.

Mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.


A fost menţinută prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permiţând reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.

Ultimele Stiri
abonare newsletter