Actualitate

Studenţii pierd consultaţiile gratuite

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/22_ziua/medic.jpg" border="0" alt="Consultaţie medic" title="Studenţii sau elevii care învaţă în Cluj-Napoca, dar care au buletinul pe alt oraş, vor trebui să apeleze la medicul de familie din localitatea de domiciliu în cazul unor afecţiuni mai serioase" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicii din cabinetele şcolare şi studenţeşti îi vor putea consulta doar în regim de urgenţă pe cei ce studiază în Cluj şi au domiciliul şi medicul de familie în altă localitate.</p> <p>Elevii şi studenţii care învaţă în Cluj-Napoca dar care au domiciliul în altă localitate nu vor mai putea primi reţetă de la cabinetul şcolar sau studenţesc decât pentru cel mult trei zile.</p> <p>Proiectul normelor de aplicare ale Contractului cadru pentru serviciile medicale pe 2011-2012 prevede reguli clare pentru studenţii şi elevii care studiază într-o localitate, dar au domiciliul în altă localitate. Astfel, ei vor putea să primească consultaţie gratuită doar pentru afecţiuni acute, urgente.</p>

„Pentru elevii şi studenţii care urmează o formă de învăţământ în altă localitate decât cea de reşedinţă, în caz de urgenţă medicală, medicul din cabinetul şcolar sau studenţesc poate prescrie medicamente numai pentru afecţiuni acute, pentru maximum 3 zile”, se precizează în proiectul de norme. Mai mult, medicii respectivi vor fi obligaţi să transmită, prin scrisoare medicală, medicului de familie la care este înscris elevul sau studentul, diagnosticul şi tratamentul prescris. Această regulă se aplică şi pentru consultaţiile stomatologice, dentiştii fiind de asemenea obligaţi să prescrie reţete pentru cel mult trei zile. Cu toate că nu pot primi consultaţie şi reţete decât în regim de urgenţă, elevii şi studenţii din această categorie pot primi bilet de trimitere către un medic specialist. De asemenea, potrivit aceluiaşi document, elevii şi studenţii vor primi în continuare medicamente gratuite, ei fiind asiguraţi fără plata contribuţiei.

Care sunt opţiunile?

Modificările din proiectul de norme înseamnă că cei care învaţă la o şcoală sau universitate din Cluj-Napoca, dar care au buletinul pe alt oraş, vor trebui să apeleze la medicul de familie din localitatea de domiciliu în cazul unor afecţiuni mai serioase. O altă opţiune este fie cea a cabinetelor private, fie cea a transferării la un medic de familie în Cluj-Napoca.


Potrivit informaţiilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, schimbarea medicului de familie presupune şi schimbarea casei de asigurări, pentru că se poate alege medicul de familie doar în judeţul în care se plăteşte asigurarea. Elevii şi studenţii au nevoie de adeverinţă de student sau elev, nu şi de de dovada plăţii asigurării de sănătate, ei fiind asiguraţi fără plata contribuţiei. După alegerea noului medic de familie, acesta trebuie să îşi dea acordul în acest sens şi să trimită casei de asigurări şi vechiului medic acceptul său.

abonare newsletter