Actualitate

Terapie prin lumini şi muzică, lansată în premieră la Cluj

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/16/optimusic.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Elevii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca beneficiază de o nouă tehnică de terapie, unică în România. Este vorba despre OptiMusic, un sistem audio-vizual prin care copiii cu dizabilităţi învaţă sunete noi, îşi dezvoltă ritmul, memoria vizuală şi auditivă.</p>

Sistemul OptiMusic a fost inventat de profesorul de muzică Guy Sigalov din Marea Britanie. OptiMusic este un sistem unic audio-vizual care utilizează lumini interactive ce reacţionează la senzori şi declanşează imagini sau sunete.

Copiii cu deficienţe mintale de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca vor beneficia de acum de terapie şi cu ajutorul OptiMusic, un sistem unic audio-vizual care foloseşte lumini interactive, acestea fiind declanşate cu ajutorul senzorilor. După ce este conectat la un computer, sistemul poate proiecta pe diverse suprafeţe cum ar fi podeaua, peretele sau o masă fascicule de lumină de diverse culori, iar în momentul în care copilul „sparge” fasciculul de lumină cu o paletă specială, atunci apare o imagine sau un sunet pe un ecran.

„Acest sistem îi ajută pe copii să înţeleagă relaţia dintre cauză şi efect deoarece trebuie să se mişte pentru a declanşa sistemul şi apoi apare ceva pe ecran. Sistemul îi ajută să îşi îmbunătăţească memoria pentru că fasciculele de lumină au culori diferite. De asemenea, faptul că trebuie să se mişte, de exemplu, de la roşu la albastru îi ajută să înveţe mişcări diferite. Copiii descoperă sunetele din jurul nostru şi sunetele muzicale. De asemenea, îşi dezvoltă ritmul şi simţul muzical, memoria şi învaţă culori”, a explicat Guy Sigalov, inventatorul sistemului OptiMusic, prezent la Cluj-Napoca cu ocazia lansării sistemului.

Sistemul poate fi folosit şi de copiii în scaun cu rotile


Profesorii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca au menţionat că acest sistem poate fi folosit de toţi copiii, inclusiv de cei aflaţi în scaun cu rotile şi de cei cu depreciere neuromotorie. Prin OptiMusic, copiii învaţă să aibă control asupra mişcărilor şi să îl motiveze pentru activitate.  

Destinat pentru o gamă largă de afecţiuni

Sistemul inventat de profesorul Guy Sigalov este o premieră pentru ţara noastră şi poate fi utilizat pentru o gamă foarte largă de afecţiuni. „OptiMusic este un sistem unic în România, se adresează stilului de învăţare kinestezic, acel stil care permite mişcarea, adică învăţarea şi interacţiunea. Se adresează unei plaje mari de deficienţe şi nu numai, de la dificultăţi de învăţare uşoare până la severe, dificultăţi de vorbire, tulburări din spectrul autist, tulburări comportamentale, dar se adresează şi terapiei de grup pentru formare de abilităţi sociale”, a afirmat Vasilica Cismaş, directoarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca.

Se adresează şi copiiilor fără probleme de sănătate

În alte ţări, sistemul OptiMusic este folosit şi în şcolile normale, nu doar în cele unde învaţă copiii cu nevoi speciale. Astfel, se poate crea o oră de lectură în care copilul interacţionează, o excursie filmată şi apoi redescoperită de copii, se poate crea o  melodie gen orchestră în care copiii trebuie să îşi aştepte rândul, să înveţe să aibă control şi să îşi învingă pornirile de a interveni, de a sparge acea rază de lumină.

Ultimele Stiri
abonare newsletter