Actualitate

Sărăcia loveşte în concediile de boală

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/09/03 sick-at-work-001.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Clujenii au redus la jumătate perioada de concediu medical pe care au luat-o în 2011, faţă de anii de boom economic, iar asta nu pentru că ar fi mai sănătoşi, ci din raţiuni financiare.</p>

„În ultimul timp, faţă de anii precedenţi, foarte multe persoane evită să-şi ia concediu medical de frică să nu fie concediaţi, situaţie resimţită mai ales după ce s-au înăsprit normele pentru acordarea concediului. De când pacienţii trebuie să ştie când se vor îmbolnăvi pentru a-şi face programare la medic, concediile se eliberează tot mai greu. Eu am 3.000 de pacienţi şi acord aproximativ 20 de certificate lunar, faţă de 40, 50, câte acordam acum câţiva ani”, spune Ioan Mureşan, medic de familie.

Situaţia este confirmată şi de alt specialist clujean, medic de familie. „Într-adevăr, faţă de 2008, se eliberează mult mai puţine certificate de concediu medical. Oamenii încearcă să nu-şi întrerupă activitatea din motive financiare, salariile sunt mai mici în perioada de concediu medical şi, în plus, îşi pierd şi bonurile de masă”, precizează medicul Călin Florescu.

O săptămână de boală pe an pentru fiecare clujean

Fiecare clujean angajat clujean şi-a luat, în medie, o săptămână de concediu medical anul trecut, potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj.

Astfel, angajatorii cu sediul social în judeţ au raportat, pentru cei 220.000 de angajaţi de la nivelul judeţului, peste 120.000 de certificate de concediu medical în 2011, totalizând peste 1.200.000 de zile de repaos. Dintre acestea, doar aproximativ 700.000 de zile de concediu medical au fost suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

 

abonare newsletter