Actualitate

Investiții de 34 milioane de dolari în baza aeriană de la Câmpia Turzii

Militarii americani au finalizat modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, un proiect de 34 de milioane de dolari.

Aeronavă MQ-9 Reaper/Foto: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Facebook.com Aeronavă MQ-9 Reaper/Foto: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Facebook.com

 

 


Oficialii militari americani au marcat, marți, finalizarea proiectului de modernizare în valoare de 34 de milioane de dolari la o bază strategică din centrul României, unde se cheltuiesc peste 100 de milioane de dolari pentru inițiative care vizează extinderea desfășurării forțelor aeriene americane în sud-estul Europei, transmite Stras and Stripes.

 


Lucrările de la Baza Aeriană 71, cunoscută și sub numele de Câmpia Turzii, includ o nouă facilitate de operațiuni pentru escadrilă, hangar pentru avioane și zonă de parcare, potrivit unui comunicat al Corpului Inginerilor Armatei (CIA) SUA.

Hangar pentru avioanele de război

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca „centru de control” pentru planificarea și conducerea misiunilor care operează de la bază, potrivit CIA SUA. Între timp, un nou hangar pentru avioane de 14.000 mp a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război ale NATO.


„Aceste proiecte ajută la asigurarea că baza poate sprijini operațiunile aeronavelor și echipajelor din SUA și NATO”, se arată în declarație.

România este un punct de interes pentru Pentagon, în timp ce încearcă să intensifice operațiunile în regiunea Mării Negre.


CITEȘTE ȘI: 
Drona americană doborâtă de Rusia deasupra Mării Negre ar fi decolat de la o bază aeriană din România

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcție la bază, care presupune alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari.

Ceremonia de inaugurare a proiectuluid e modernizzare de la Baza 71 Aeriana din Câmpia Turzii/Foto: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Facebook.com

La această activitate au participat comandantul Bazei 71 Aeriană, general de flotilă aeriană Cătălin-Eugen Micloș, locțiitorul Bazei 31 Aeriană din Aviano, colonel Beau E. Diers și reprezentanți ai USAFE (United States Air Force Europe) și USACE (United States Army Corps of Engineers), precum și ai detașamentului MQ-9 Reaper dislocat pe aerodromul Câmpia Turzii.


Forțele Aeriene ridică și drone MQ-9 Reaper

Alte 220 de milioane de dolari pentru construcție sunt destinate altor facilități din România, inclusiv unui teren de antrenament de la Cincu și de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal centru al armatei americane în România.

Proiectele românești „contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane în Europa” și „consolidează apărarea colectivă și securitatea aliaților NATO”, a declarat, marți, Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții al districtului Europa al Corpului Inginerilor Armatei (CIA) SUA.

CITEȘTE ȘI: 
Primele avioane F16 achiziționate de Armata Română din Norvegia vor ajunge la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

Eforturile sunt finanțate prin inițiativa europeană de descurajare a Comandamentului European al SUA, care se concentrează pe creșterea capacităților militare de fortificare a teritoriului NATO împotriva unei potențiale agresiuni ruse.

În ultimii ani, avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene au făcut rotații la Câmpia Turzii, dar erau necesare îmbunătățiri pentru ca SUA și aliații să extindă operațiunile. Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene ridică în mod curent și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate de supraveghere suplimentară, nu departe de granița României cu Ucraina.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primele avioane F16 achiziționate de Armata Română din Norvegia vor ajunge la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

Drona americană doborâtă de Rusia deasupra Mării Negre ar fi decolat de la o bază aeriană din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter