Actualitate

Taţii, „mămici” cu de-a sila

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/21/06-tata cu copil.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dacă, până acum, concediul de creştere al copilului era opțional pentru tați, de-acum UE îi obligă să-l ia.</p>

De la 1 martie, ambii părinţi vor fi obligaţi, oficial, să îşi ia concediu pentru creşterea copilului. Concret, din concediul de un an, pe care mama sau tatăl şi-l pot lua pentru creşterea nou-născutului, cel puţin o lună îi va reveni celuilalt partener.

La schimbat de scutece – obligatoriu

România pune în aplicarea o directivă europeană care spune că şi tatăl, mai mult absent din viaţa celui mic, trebuie să-i schimbe scutecele şi să înveţe să-l hrănească. Cel puţin o lună din concediul de un an al mamelor le va reveni obligatoriu, taţilor. În tot acest timp, mama va merge la muncă şi nu va mai primi indemnizaţia de creştere a copilului, drept de care va beneficia însă partenerul ei.

Suma se va calcula după aceeaşi regulă - 75% din media veniturilor nete, realizate în cele 12 luni dinaintea naşterii copilului. Indemnizaţia nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nu poate depăşi 3.400 de lei. În ultimii ani, numărul bărbaţilor români care au intrat în concediu de paternitate a crescut, mai ales pe fondul crizei şi al pierderii joburilor. În timpul în care tatăl preia responsabilităţile casnice, mama va merge la muncă şi nu va mai primi în acea perioadă indemnizaţia de creştere a copilului, dar, în schimb, partenerul ei va beneficia de acest drept. Directiva se aplică pentru copiii care se vor naşte după 1 martie în acest an, însă, deocamdată, aproape nimeni nu o ia în serios.

T.A.T.A. vrea o directivă îmbunătăţită

Ordonanţa de urgenţă nu este, însă, pe placul preşedintei Asociaţiei „Părinţi clujeni”, care o consideră de-a dreptul absurdă. „Nu mi se pare normal ca o lege să atribuie sarcini părinţilor în cadrul unei familii. E de-a dreptul absurd. Cred că, în momentul în care un cuplu a stabilit să facă un copil, adulţii sunt destul de marturi ca să hotărască singuri cine va sta sau nu cu copilul”, a declarat Cristina Grigore, preşedinta Asociaţiei „Părinţi clujeni”.

Bogdan Drăghici, preşedinte al Asociaţiei Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor T.A.T.A. a declarat că directiva UE este una lăudabilă, încercând să implice ambii părinţi în creşterea copilului, dar că nu este bine pusă în aplicare. „Asociaţia T.A.T.A  va face, în perioada următoare un lobby susţinut pe lângă guvernanţi de a optimiza directiva, în sensul în care aceasta să fie luată imediat după naşterea naşterea copilului, când este mai multă nevoie de suportul tatălui, iar copilul poate beneficia de atenţia ambilor părinţi”, a explicat Drăghici.

În ceea ce priveşte pe taţii care deţin posturi de conducere şi îşi iau o lună concediu, Drăghici a precizat că nu va fi nici o problemă pentru că toţi managerii au opţiunea de a-şi delega funcţia, cum se întâmplă şi în cazul unui concediu normal de odihnă.

Pe de altă parte, Paladia Petran, consultant în resurse umane a spus că nu i se pare normal ca legea să oblige un părinte să îşi ia concediu, dacă acesta nu vrea. „Nu mi se pare deloc normal, mai ales dacă este vorba de taţi care ocupă posturi de conducere în cadrul unei firme. Până la urma urmei dacă este o persoană eficientă aştept o lună şi încerc să îi preiau sarcinile, dar se vor crea situaţii neplăcute pentru angajatori, care vor trebui să se descurce cumva fără oameni în posturi cheie”, a explicat Paladia Petran.

În judeţul Cluj există la ora actuală 700 de taţi care au optat pentru concediu de creştere al copilului.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter