Actualitate

Ziua Europei. 9 Mai, o zi dedicată păcii și unității

Ziua Europei este marcată anual în data de 9 Mai, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa.

Ziua Europei, 9 Mai, marcată la Cluj-Napoca/Foto: Munmicipiul Cluj-Napoca Facebook.com Ziua Europei, 9 Mai, marcată la Cluj-Napoca/Foto: Munmicipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. 

 


Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Declaraţia rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”. Textul prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse.


Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

Context istoric

În 1950, naţiunile Europei făceau încă eforturi pentru a înlătura consecinţele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial, care încetase în 1945.


Ţările Europei erau determinate să caute modalităţi de a evita un alt război. Au ajuns la concluzia că prin punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel (conform Declaraţiei), un eventual război între Franţa şi Germania, rivali istorici, „ar fi nu numai de neconceput, ci şi imposibil din punct de vedere material”, potrivit europa.eu

De bună seamă, reunirea intereselor economice a contribuit la creşterea standardelor de viaţă şi la crearea unei Europe mai unite. Posibilitatea de a adera la CECO le-a fost oferită şi altor ţări.


CITEȘTE ȘI: 
O lecție de istorie: Ce am sărbătorit noi, românii, în 9 mai? Când e Ziua Victoriei, Ziua Europei și Ziua Independenței?

De altfel, în fostele state ale URSS pe 9 mai este marcată încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, prin semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste. În 2023, se împlinesc 78 de ani de la încheierea în Europa a celui mai sângeros conflict militar din istorie. În Uniunea Europeană, acest moment istoric este marcat în data de 8 mai. 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că va iniţia demersurile de recunoaştere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării şi în România a capitulării Germaniei naziste, alături de partenerii trans-atlantici ai ţării noastre.

În plus, în acest an, România aniversează 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. 

Ziua Europei, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României sunt sărbătorite la Cluj-Napoca.

Marți, 9 mai 2023, în Piața Unirii, începând cu ora 12:00, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Europei - celebrată în data de 9 mai și a Zilei Independenței de Stat a României - 10 mai. Primăria Cluj-Napoca alături de instituțiile partenere marchează aceste zile de mare importanță istorică pentru România prin ceremonii oficiale și momente artistice.

De asemenea, administrația locală în colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European din România, Centrul de Tineret și Institutul Francez din România la Cluj-Napoca organizează, marți, „Atelierul privind oportunități de stagiu pentru tinerii clujeni în instituțiile europene și importanța competențelor lingvistice ca viitori stagiari sau translatori europeni”. Evenimentul dedicat Zilei Europei este desfășurat la Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O lecție de istorie: Ce am sărbătorit noi, românii, în 9 mai? Când e Ziua Victoriei, Ziua Europei și Ziua Independenței?

Cum a fost sărbătorită, la Cluj, ziua Europei și a Independenței de Stat a României? Boc: „Suntem o mică Europă la noi acasă”

abonare newsletter