Sport

Podium româno-maghiar la concursul de drone organizat la Cluj

Peste 20 de concurenți s-au întrecut la concursul de multirotoare organizat în Cluj-Napoca weekendul precedent.

Concentrare maximă, loop-uri spectaculoase și public entuziast la cea de-a treia ediție Multirotor Racing, competiția de multirotoare (cunoscute de publicul larg ca „drone”) organizată la sfârșitul săptămânii trecute de Asociația Română de Aeromodelism.

Un sport care se dezvoltă tot mai mult și în România, multirotor racing-ul înseamnă aeromodele controlate de la distanță de piloți care folosesc și ochelari inteligenți și care se întrec contratimp, pe o pistă în aer liber. În timpul unei curse, multirotoarele pot atinge viteze de peste 160 km/h, cu accelerație de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 1,5 secunde.


Un număr de 23 de concurenți din România, Ungaria și SUA s-au aliniat la start, iar după două zile intense de concurs, cu diferențe de scor și la nivelul milisecundelor, premiul 1 a fost adjudecat de Rontó Roland (Ungaria), cel care a câștigat competiția și anul trecut și și-a păstrat, astfel, titlul de campion Multirotor Racing. Podiumul a fost completat de Oszkár Babics (Ungaria) – locul 2 și Ali Grünner (România) – locul 3. Laureații au fost recompensați cu premii constând în echipament specializat, în valoare totală de peste 2.000 de euro.

Pista de zbor a avut aproximativ 20.000 mp, cu un traseu amenajat special cu steaguri, porți și tunel, precum și cu sistem de semaforizare vizuală și acustică, sistem de cronometrare și ecrane mari pentru vizionarea imaginilor transmise de pe multirotoare.


 Din punct de vedere tehnic, un multirotor este un „quadcopter", adică un aeromodel guvernat de o telecomandă – flight controller. Cu linie de pornire și sosire setată, pista este tridimensională, iar multirotoarele trebuie să zboare în sus, în jos, în jurul și prin diferite puncte de control, obstacole, tunele și porți.

Majoritatea echipamentelor sunt realizate chiar de piloți, care își personalizează multirotoarele conform stilului propriu de pilotaj. „Mutirotor racing înseamnă muncă de echipă. În timpul curselor, piloții sunt competitivi, e firesc, dar se pregătesc împreună, se consultă unii cu alții, fac schimb de experiență, iar concursurile reprezintă o ocazie excelentă de interacțiune cu piloți din alte zone”,  a explicat Babos Andras Sandor, membru de onoare al Asociației Române de Aeromodelism.

Etichete: cluj concurs
Ultimele Stiri
abonare newsletter