Social

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase va primi aparate medicale de ultimă generaţie

Consiliul Judeţean Cluj va finanţa achiziţionarea unui sistem de mamografie direct digitală, a unui ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă şi a unui spectometru de masă Biotyper, care vor fi puse la dispoziţia pacienţilor în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, unitate medicală aflată sub autoritatea forului administrativ judeţean.

Această nouă investiţie, în valoare totală de 2.000.000 lei, din care Consiliul Judeţean Cluj va finanţa 70%  - 1.400.000 lei, se adaugă unei alte investiţii derulate în anul 2015 la Spitalul de Boli Infecţioase, respectiv achiziţionarea unui computer tomograf pentru Ambulatorul Integrat al spitalului, în valoare de 968.000 lei.

„În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean de miercuri, 10 iunie, voi susţine un nou proiect de hotărâre pe care l-am iniţiat pentru dotarea unui alt spital clujean cu aparatură medicală de ultimă generaţie, capabilă să contribuie la profilaxia şi tratarea pacienţilor care apelează la serviciile sale. În contextul în care statisticile oficiale atestă faptul că una dintre principalele cauze ale mortalităţii feminine în România şi în lume o reprezintă cancerul mamar, un aparat capabil să depisteze precoce această boală este mai mult decât  util pentru toate clujencele şi, mai ales, pentru cele peste 17.500 de paciente deja existente în baza de date a Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj” a declarat vicepreşedintele CJ Cluj, Horaţiu Cătărig.


Spitalul de Boli Infecţioase nu dispune în prezent de mijloace imagistice moderne şi de calitate, adaptate exigenţelor din ţările dezvoltate în ceea ce priveşte depistarea precoce a cancerului mamar. De altfel, în acest moment, în cadrul laboratorului de imagistică şi al Ambulatoriului Integrat al Spitalului se efectuează doar examinări ecografice şi explorări radiologice convenţionale, acestea fiind în multe situaţii insuficiente pentru a putea formula un diagnostic de acurateţe, în acord cu standardele medicale acceptate la nivel internaţional.

“Adresabilitatea foarte ridicată a Spitalului de Boli Infecţioase, de circa 1000 de persoane zilnic, reprezintă un motiv în plus pentru achiziţionarea acestei aparaturi în condiţiile în care aproximativ 10% dintre acestea necesită investigaţii mamografice. Un aspect foarte important în acest context îl reprezintă şi faptul că, în momentul de faţă, la nivelul municipiului Cluj-Napoca există doar două mamografe amplasate în spitale publice, restul aparatelor de acest tip funcţionând în clinici private, unde listele de aşteptare pentru o evaluare imagistică a sânului, decontată de C.A.S. Cluj, sunt foarte lungi, termenul acestor programări fiind de circa două luni, situaţie în care boala canceroasă avansează şi se agravează foarte mult”, spun reprezentanţii CJ Cluj.


Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, în ceea ce priveşte aparatul de identificare bacteriană (spectometru) Biotyper, acesta este “mai mult decât necesar în condiţiile în care, la ora actuală, există nevoia identificării cât mai rapide şi cu maximă precizie a agenţilor patogeni tot mai diversificaţi şi agresivi”.

„Astfel, dacă pentru aparatele existente este necesar un timp de 24 de ore pentru probele prelevate din culturi bacteriene, noul aparat va fi capabil să furnizeze rezultatele în maxim 2 minute şi cu o înaltă precizie, aspect extrem de important în stabilirea unui diagnostic cu implicaţii imediate în recuperarea pacienţilor şi reducerea costurilor spitaliceşti. În prezent. astfel de aparate există în doar trei mari oraşe din România, respectiv Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, astfel încât pacienţii clujeni, dar şi cei din toată Transilvania, vor putea beneficia de primul spectometru de masă care foloseşte tehnologii pe bază de laser în identificarea rapidă şi cu mare acurateţe a microorganismelor”, au mai precizat reprezentanţii CJ Cluj.


Articol scris de Ana Caşu, studentă la Departamentul Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter