Social

Zeci de turdeni au sărbătorit ziua de 9 Mai în centrul municipiului

Moment istoric cu triplă semnificaţie, Proclamarea Independenţei de Stat a Romaniei, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, ziua de 9 mai a fost marcată şi la Turda printr-un ceremonial militar - religios, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe.

Manifestarea organizată de către Consiliul Local şi Primăria Municipiului Turda, în parteneriat cu Garnizoana şi bisericile româneşti din Turda, a adunat în centrul municipiului zeci de turdeni veniți să asiste la festivități.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat al României, primirea delegației oficiale, o slujbă religioasă oficiată de preoții din localitate, alocuțiuni, depuneri de coroane și defilarea gărzii de onoare.


În acest an au lipsit parlamentarii turdeni Alexandru Cordoș și Mircea Irimie, dar au fost prezenți primarul Tudor Ștefănie, viceprimarul Varo Lucian, directorul general al Companiei de Apă Arieș- Matei Cristian, directorul Salinei Turda-Vasile Tot, consilieri locali, reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, șeful Garnizoanei Militare Turda- Locotenent-colonel Ion Costinel Boboc, președintele Asociației Veteranilor de Război – g-ral Sever Mureșan, cadre didactice, evevi de la școlile generale și licee, reprezentanți ai partidelor politice.

În discursul său, primarul Tudor Ștefănie a vorbit despre semnificaţia zilei de 9 Mai, dată la care Mihail Kogălniceanu citea în Adunarea Deputaţilor Declaraţia de Independenţă a României. Această zi a devenit ulterior Ziua Independenţei de Stat, după ce România a câştigat Războiul de Indepedenţă.


„În această zi sărbătorim Europa, suntem mândri că suntem cetățeni europeni! Sărbătorim Europa ca o stare de spirit, ca un manifest identitar… Cu această ocazie vă propun să urmărim adoptarea valorilor Uniunii Europene în istoria şi viaţa noastră, respect pentru demnitate umană, libertate, democraţie, egalitate, domnia legii şi respectul pentru drepturile omului. Ziua de 9 mai este acea zi în care destinul a hotărât în primul rând să fim români și să ne proclamăm independența prin vocea lui Mihail Kogălniceanu, care citea în Adunarea Deputaţilor Declaraţia de Independenţă a României. O independență care apoi ne-a permis să fim adevărați cetățeni europeni!” subliniază Ștefănie.

La 9 mai 1950, ministrul de Externe francez Robert Schuman a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care invita Franţa, Germania şi celelalte state occidentale să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel. Gândea el că prin acest sistem ţările participante la proiect nu vor mai fi interesate pe viitor să se războiască între ele, întrucât îşi sabotau propriile economii.


Viziunea lui Schuman a fost realizabilă şi astfel, în anii următori, liderii occidentali au pus bazele a ceea ce numim astăzi Uniunea Europeană. În amintirea declaraţiei din 1950, summit-ul UE de la Milano din 1985 a decis ca în fiecare an, pe 9 mai, să fie aniversată "Ziua Europei".

Ultimele Stiri
abonare newsletter