Sănătate

STRATEGIA spitalelor din Cluj în cazul extinderii epidemiei de coronavirus. Un medic explică ce trebuie făcut

Măsurile propuse de prorectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj, conferențiarul George Dindelegan, pentru organizarea spitalelor din Cluj în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus.

strategia-spitalelor-din-cluj-in-cazul-extinderii-epidemiei-de-coronavirus-un-medic-explica-ce-trebuie-facut strategia-spitalelor-din-cluj-in-cazul-extinderii-epidemiei-de-coronavirus-un-medic-explica-ce-trebuie-facut

Prorectorul George Dindelegan a prezentat vineri, la ședința Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, un set de soluții pentru organizarea sistemului sanitar din Cluj într-un sistem integrat de îngrijire, atât a pacienților cu COVID-19, cât și a pacienților care nu sunt urgențe.

Planul de organizare propus de George Dindelegan pentru prevenția și combaterea infecției cu coronavirus în Cluj-Napoca conține o serie de măsuri organizatorice care urmăresc mai multe obiective.


Obiectivele principale vizează reorganizarea întregului sistem medical din Cluj pentru adaptare la situația actuală, includerea specialiștilor în luarea deciziilor și urmărirea recomandărilor primite de la medicii din Italia, în ceea ce privește organizarea și pregătirea, pe baza experienței existente. De asemenea, se arată necesitatea protejării personalului critic (medici infecționiști, medici anestezie și terapie intesivă) și a solidarității colegiale și medicale. Interesul public prevalează în fața intereselor personale sau ale instituțiilor, se mai arată în planul propus, fiind necesară și implicarea altor instituții și organizații (de exemplu UMF, asociații, etc.). Un alt obiectiv se referă la ierarhizarea atribuțiilor cu respectarea strictă a autorității superioare.

PRINCIPIILE GENERALE URMĂRITE

- Organizarea pe nivele, cu adaptare în funcție de evoluția epidemiei;


- Oprirea activității medicale pentru pacienții cu boli cronice, care suportă amânare. Această măsură, chiar dacă se ia în momentul în care nu există foarte multe cazuri confirmate, are următoarele avantaje:

   - decongestionează spitalele;


   - permite reorganizarea secțiilor și transferul personalului;

   - permite "protejarea" personalului critic;


   - permite instruirea specifică în utilizarea echipamentelor de protecție și în implementarea protocoalelor. Acestea sunt importante deoarece nu toate categoriile de personal sunt obișnuite să lucreze cu bolnavi infecțioși;

   - permite economia de echipamente de protecție și echipamente medicale (măști, halate, mănuși, seringi, etc),


   - permite organizarea secțiilor pe "clustere", cu unele în stare de așteptare, capabile să preia un număr crescut de pacienți la nevoie;

   - permite eliberarea unor spații în interiorul spitalelor unde să poată fi cazat personalul care nu poate/nu dorește să meargă acasă între ture.

- Asigurarea serviciilor medicale pentru pacienți non-corona: urgențe (politraumatisme, infarcte, AVC, urgente metabolice, diabet decompensat, urgente nefrologice, gastroenterologice, etc.) și tratamente care nu suportă amânare (bolnavi oncologici, afecțiuni evolutive, etc.).

- Separarea circuitelor pacienților corona cu a celor non-corona;

- Asigurarea tratamentelor specifice de urgență pentru pacienții corona ce dezvoltă complicații (ginecologice, chirurgicale, etc.).

Ținând cont de specificul Clujului, de modul de evoluție al bolii și de tipul de tratament ce necesită a fi administrat, o propunere de organizare pe nivele a unităților sanitare ar fi următoarea:

Nivel 1: Spitalul de Boli Infecțioase. Are capacitate și expertiză pentru pacienți corona necritici și pentru 9 pacienți corona ce necesită intubație și ventilație.

Nivel 2: Un spital mare, dedicat pacienților corona, după ce capacitatea Spitalului de Boli Infecțioase va fi depășită. Acest spital de nivel 2 ar trebui să aibă următoarele caracteristici:

- Să fie separat de fluxurile principale de asigurare a urgențelor (infarct, AVC, politraumatisme, etc);

- Să aibă secție/secții de Terapie intensivă;

- Să permită montarea aparatelor de ventilație pentru extinderea secției ATI;

- Să aibă posibilitate de preluare a pacienților de pe terapie intensivă pentru continuarea ventilației non-invazive (CPAP);

- Să permită administrarea de oxigen, separat de secția ATI;

- Să aibă bloc operator;

- Să aibă posibilitatea amenajării circuitelor epidemiologice;

- Să poată asigura rezolvarea majorității urgențelor medicale pentru pacienții corona.

Un exemplu de spital care îndeplinește aceste condiții este Spitalul Municipal (Clujana). În perioada de o săptămână, până la 10 zile se pot finaliza lucrările la secția ATI și se pot pregăti celelalte secții, arată Dindelegan. "Municipalul" este doar un exemplu și se vor analiza și celelalte spitale, iar ulterior se va alege cea mai bună soluție.

În funcție de predicția în evoluția cazurilor, restul spitalelor din Cluj vor oferi suport Spitalului de nivel 2 astfel:

- Vor prelua pacienții internați;

- Vor prelua pacienții programați care necesită internare și tratament;

- Vor transfera la Spitalul 2 personal medical pentru suplimentare acolo unde este nevoie (în special pe ATI - interne - infecțioase);

- Vor prelua medicii și activitatea secțiilor care se vor reloca total/parțial, în funcție de specific (de exemplu urologia, chirurgia, etc.).

Nivel 3. Celelalte Spitale publice din Cluj

- Vor asigura urgența non-corona;

- Vor asigura tratamentul afecțiunilor ce nu suportă amânare (cancere, etc);

- Vor prelua activitatea non-corona a Spitalului 2;

- Vor oferi suport tehnic, material și de personal pentru Spitalul 2;

- Se vor pregăti pentru preluarea pacienților corona, dacă spitalele 1 și 2 vor fi depășite, prin organizarea unor zone separate, fără încrucișare de circuite;

- Vor face trainingul personalului în utilizarea echipamentelor de protecție și în implementarea protocoalelor specifice corona.

Nivel 4. Spitalele particulare din Cluj

- Se vor pregăti pentru a prelua pacienți corona în situația în care capacitatea spitalelor din sistemul public va fi depașită.

"Îi solicit imperativ domnului prefect să lase în mâna profesioniștilor ca George Dindelegan și a medicului urgentist Adela Golea decizia pentru cele mai bune măsuri care trebuie luate imediat pentru reorganizarea asistenței medicale în Cluj-Napoca! Politicienii trebuie să găsească bani și să pună la punct infrastructura de urgență, comanda însă trebuie să fie în mâna profesioniștilor în medicina de urgență și a medicilor cu minte strategică ca a doctorului George Dindelegan!", a transmis deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter