Sănătate

Când internetul devine dușmanul copiilor. Zilnic, psihiatrii clujeni tratează doi-trei copii dependenți de jocuri pe calculator și tabletă - INTERVIU

Accesul masiv la internet din ultimii ani aduce cu sine, pe lângă beneficiul informării, și un aspect negativ, mai ales în rândul copiilor.

Conf. dr. Viorel Lupu Conf. dr. Viorel Lupu

Gadgeturile pe care le primesc copiii la vârste tot mai mici sunt o rampă de lansare sigură spre dependența de internet și jocuri. Doar în Clinica de Psihiatrie din cadrul Spitalului de Copii din Cluj sunt tratați, zilnic, doi-trei copii cu dependență de jocuri. Despre pericolul internetului și al jocurilor, despre vaccinuri vs. autism și depresia la copil vorbește în interviul următor conf. dr. Viorel Lupu, medic primar psihiatru.

Cum îi influențează pe copii accesul tot mai facil la internet?


Internetul poate să fie prieten sau dușman. Dacă este utilizat pentru informare, cu măsură, este benefic. Poate fi dăunător dacă dă dependență și copilul practică în exces, zilnic, anumite jocuri care pot să îl ducă la o deturnare a principalelor activități, să intre în situații dificile, să fie abordat de persoane cu dorințe de a-i exploata sexual sau în alt mod.

Ați tratat cazuri de copii dependenți de internet?


Am avut astfel de cazuri. Noi ne ocupăm și de copii dependenți de jocuri de noroc și de jocuri pe calculator. Este destul de dificil un astfel de caz pentru că în timpul practicării jocului se activează centrii nervoși care sunt activați și atunci când cineva se droghează cu droguri puternice. Este o terapie de foarte lungă durată, de ani, recăderile fiind o regulă.

De când au apărut și tabletele, ipad-urile, zilnic avem două-trei cazuri de copii dependenți de jocuri, cazuri noi și vechi. Dar sunt destul de mulți.


Părinții se plâng că dacă îi taie internetul, copilul este în stare să spargă tot în casă.

În momentul de față, care sunt cele mai frecvente afecțiuni psihice la copii? S-a observat o schimbare față de anii ’90?


Este clar că patologia indusă de utilizarea substanțelor psihoactive este mult mai semnificativă decât înainte de 1989. De când au pătruns etnobotanicele, este un dezastru și ca adresabilitate. De fapt foarte multe cazuri nu ajung la noi decât dacă se ajunge la complicații extreme - agitație, stări de rău -, dacă sunt găsiți copiii căzuți pe stradă, dacă sunt aduși de poliție în timpul unor episoade de agitație extremă.

De asemenea, autismul apare cu mult mai frecvent decât înainte de 1989. Am făcut niște cercetări și am observat că a crescut incidența, adică cazurile noi care apar într-o boală, într-un an. Incidența a crescut de peste patru ori pentru că noi avem acum ochiul mai bine format, dar cred că și în mod real a crescut numărul de cazuri de autism și de tulburări din spectrul autism care cuprind tulburări destul de vaste și diferite, dar care au în comun o dificultate în comunicarea socială.


Există voci care spun că vaccinurile cauzează autism la copii. Ce părere aveți?

Este doar o speculație și este o chestiune foarte dăunătoare stării de sănătate a copiilor. E adevărat că pot să apară unele complicații după vaccin, dar să dai toată vina pe vaccin ar fi o prostie din punct de vedere științific. Sunt printre cei care combat acest curent. Se aduce un mare deserviciu sănătății publice.

Eu îi sfătuiesc pe părinți să asculte sfatul medicului autorizat. Noi trebuie să nu încurajăm aceste practici pseudoștiințifice. Sigur că și cei care fac acele afirmații vin cu niște argumente și selectează din cazuistică doar acele cazuri care aduc apă la moara lor.

Putem spune că acei copii care cresc într-o familie cu probleme dezvoltă mai repede afecțiuni psihice?

Familia poate să fie prieten sau dușman pentru copii. De multe ori este dușman, noi trebuie să îi apărăm pe copii chiar de propriii părinți, din păcate. Noi suntem avocatul copilului și le explicăm și părinților, mai ales că unii vin când sunt în divorț și își folosesc copiii ca “obiect” de șantaj unul față de altul și de fapt distrug copilul, psihicul lui și îl derutează. La copii apar tot  felul de tulburări de comportament ca expresie a depresiei. Acest lucru este particular la copii față de adulți. La adulți, chiar și un nespecialist recunoaște depresia pentru că vede că omul este trist, plânge, este încercănat. La copii mai degrabă tipurile de comportament sunt expresia depresiei, sau cefaleea, durerile de spate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter