Sănătate

Alin Tișe cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, soluții de finanțare pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. „E vorba despre oameni, boală și diferența dintre viață și moarte”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, solicită ministerului Sănătății soluții pentru finanțarea proiectului Centrului de Transplant din Cluj. Anterior, Alexandru Rafila a aprobat tăierea banilor din PNRR pentru spitalele din țară.

Soluții pentru pacienți cu afecțiuni renale din Cluj/Foto: Foto: ICUTR Cluj Facebook.com Soluții pentru pacienți cu afecțiuni renale din Cluj/Foto: Foto: ICUTR Cluj Facebook.com

 

 


În contextul în care Guvernul a tăiat bani de la spitalele finanțate prin PNRR, deși proiectul se află în faza licitației, în data de 15 septembrie 2023, Ministerul Sănătății a transmis o adresă în atenția Consiliului Județean Cluj prin care se solicita identificarea unui spațiu în care să fie relocat Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

 


Printr-o adresă de răspuns transmisă Ministerului Sănătății, Consiliul Județean și-a declarat surprinderea că, după doi ani de demersuri și adrese repetate, plimbat hârtii inutil între instituții, ministerul coordonat de Alexandru Rafila nu a înțeles că în Cluj-Napoca nu există un spațiu potrivit pentru funcționarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal. 

Concluziile controlului efectuat de Ministerul Sănătății, prin care a constatat că spațiul unde funcționează în acest moment ICUTR este un pod, a arătat că acesta este inadecvat și impropriu funcționării unui act medical și pune în pericol viața pacienților și a angajaților Institutului.


Spital fără finanțare, „din incompetența ministrului Rafila”

Angajații ICUTR au făcut nenumărate demersuri scrise și publice prin care Ministerul a fost informat că nu există un spațiu adecvat în Cluj-Napoca.

„Constatăm cu tristețe că cei de la Ministerul Sănătății par a nu fi aflat până azi despre aceste adrese, despre faptul că nu există un spațiu potrivit și că proiectul a fost scos de pe lista de PNRR din incompetența ministrului Rafila, deși era acum un an și este și în prezent cel mai matur proiect din țară, fiind în execuție deja. Solicit conducerii Ministerului Sănătății să analizeze și să studieze toate adresele și răspunsurile primite, reclamațiile făcute la toate instituțiile urmare a scoaterii din PNRR și să introducă acest proiect vital pe lista de finanțare a PNRR sau să găsească o altă sursă de finanțare, a ministerului sau chiar externă. Pentru că în această chestiune nu este vorba despre clădiri și bani, ci despre oameni, boală și diferența dintre viață și moarte”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


CITEȘTE ȘI: 
1000 de pacienți așteaptă să facă transplant în POD, la Cluj! Medicii cer Guvernului să găsească bani pentru construirea Centrului de Transplant

Potrivit Consiliului Județean Cluj, Ministerul Sănătății a fost informat că proiectul este în faza de licitație. În acest moment este nevoie doar de finanțare pentru Centrul de Transplant Multiorgan, ce încorporează Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal și care reprezintă soluția viabilă și corectă pe termen mediu și lung pentru acest Institut.

„Răspunsul la adresa dumneavoastră prin care ne solicitați, cităm, să ne comunicați urgent dacă au fost identificate clădiri/spații care să corespundă standardelor necesare l-ați primit în nenumăratele adrese prin care vă informăm de inexistența unui spațiu adecvat pentru funcționarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, tocmai pentru acest motiv Consiliul Județean Cluj a făcut eforturi uriașe, în ultimii doi ani, cu cheltuieli pentru Studii de Fezabilitate, Proiect Tehnic și Autorizații de Construcție pentru a avea un institut nou”, este concluzia răspunsului Consiliului Județean Cluj la adresa Ministerului Sănătății.


Urmare a deciziei neincluderii proiectului noului Institut de Transplant Renal pe lista proiectelor finanțate prin PNRR, duminică, medicii clujeni au transmis, la rândul lor, un apel public adresat Guvernului României pentru a identifica o sursă de finanțare pentru construirea Centrului Integrat de Transplant de la Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Care sunt spitalele sau secțiile tăiate din PNRR?

1000 de pacienți așteaptă să facă transplant în POD, la Cluj! Medicii cer Guvernului să găsească bani pentru construirea Centrului de Transplant

Alin Tișe îl acuză pe Rafila de „dezinteres total” pentru problemele Clujului: „Dacă se va întâmpla o catastrofă, este primul responsabil”

Ultimele Stiri
abonare newsletter