Politică

Legea grațierii, ÎN LINIE DREAPTĂ. Senatorii juriști dezbat azi

Senatorii juriști vor continua, miercuri, dezbaterea controversatului proiect de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Comisia urmează să decidă, tot azi, excepțiile de la lege.

Legea grațierii, ÎN LINIE DREAPTĂ. Senatorii juriști dezbat azi Legea grațierii, ÎN LINIE DREAPTĂ. Senatorii juriști dezbat azi

Senatorii jurişti au hotărât, în urmă cu o săptămână, prin adoptarea unui amendament la dezbaterea pe articole a proiectului de lege, ca pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, să se graţieze în întregime. 

În forma Guvernului, iniţiatorul actului normativ, se graţiau în întregime pedepsele de până la 5 ani, dar prevederea nu a întrunit susţinerea senatorilor jurişti.  Alt amendament adoptat prevede graţierea parţială cu 3 ani a pedepselor mai mari de 3 ani, dar mai mici de 10 ani. De asemenea, senatorii jurişti au stabilit că pedepsele suspendate condiţionat sau sub supraveghere nu se graţiază.  Referitor la femeile însărcinate condamnate, senatorii au stabilit în Comisia juridică faptul că pedepsele cuprinse între 6 şi 10 ani se graţiază cu jumătate. De aceeaşi clemenţă beneficiază persoanele cu pedepse între 6 şi 10 ani care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani sau cu handicap accentuat sau grav.  Totodată, alt amendament adoptat de comisie a vizat pedepsele cuprinse între 6 şi 10 ani ale condamnaţilor care au împlinit 60 de ani, care se graţiază cu jumătate. 


Amendamentul senatorului PSD Liviu Brăiloiu care prevede că se graţiază în întregime pedepsele condamnaţilor care au împlinit 70 de ani a fost însuşit prin vot de comisie.  Dezbaterile pe articole la acest proiect de lege au început săptămâna trecută în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.  Tot săptămâna trecută, Senatul a decis, în plen, prelungirea termenului de dezbatere la proiectul de lege privind graţierea de la 45 la 60 de zile, la solicitarea Comisiei juridice.  Termenul de adoptare tacită stabilit iniţial de Biroul permanent pentru acest act normativ s-a împlinit pe 25 aprilie. În prezent acest termen este 23 mai. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter