Politică
Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, publicată în Monitorul Oficial. A început campania pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI:
Oficial. Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Campania electorală pentru turul al doilea se va încheia pe data de 17 mai, la ora 7:00.
CITEȘTE ȘI:
Rezultate finale alegeri prezidențiale 2025. George Simion și Nicușor Dan, în turul II.
Aceștia au obținut la primul tur de scrutin, potrivit datelor finale transmise de Biroul Electoral Central la CCR:
*George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor) - 3.862.761 voturi (40,96%)
*Nicușor Dan (independent) - 1.979.767 voturi (20,99%).
AEP: Competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei „campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor”, potrivit Agerpres.ro
Potrivit unei informări publicate de AEP, de la începerea campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, respectiv 9 mai - data validării și aducerii la cunoștință publică a rezultatului primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională a României - și până la încheierea acesteia, în data de 17 mai, ora 7:00, trebuie respectate toate prevederile legale în vigoare.
AEP precizează că în această perioadă sunt permise doar anumite tipuri de activități și materiale de publicitate politică (materiale de propagandă electorală), precum afișele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condițiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broșurile, pliantele și alte materiale tipărite din aceeași categorie.
Mesajele discriminatorii sau care incită la ură, interzise
De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă reamintește competitorilor electorali că în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură și intoleranță și a oricăror forme, mijloace, acte și acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică.
Acțiuni de propragandă interzise în perioada campaniei electorale
În același timp, potrivit legii, este interzisă utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum și cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.
Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: