Politică
Cine renumără voturile de la turul 1? BEC a hotărât procedura!
Cine renumără voturile de la turul 1 de la alegerile prezidențiale? Biroul Electoral Central a hotărât procedura!
Curtea Constituţională a României a cerut renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale | Foto: monitorulcj.ro
Update, ora 20:51: Cine renumără voturile de la turul 1? BEC a hotărât procedura!
Biroul Electoral Central a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare şi renumărare a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale, stabilind ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail.
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi Birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la Tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, după caz. Totodată, Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi Birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menţionate, consemnează operaţiunea de desigilare într-un proces-verbal şi asigură verificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule din cadrul secţiilor de votare din aria de competenţă a acestora, exprimate atât prin prezenţa alegătorului la secţia de votare, cât şi prin corespondenţă, unde este cazul, şi comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activităţi”, se arată într-un comunicat al BEC.
De asemenea, BEC a decis ca materialele electorale aferente secţiilor de votare din ţară să fie preluate, transportate şi depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Materialele electorale aferente secţiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate şi depozitate, în regim de urgenţă, în ţară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi a personalului Ministerului Afacerilor Externe.
„Rezultatul activităţilor menţionate se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator”, mai arată BEC.
Potrivit deciziei BEC, versiunile scanate ale proceselor-verbale menţionate vor fi comunicate Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22,00, în timp ce versiunile originale se vor comunica cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16,00.
Știrea inițială
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis să ceară Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat al Curții. CCR a amânat, de asemenea, decizia legată de confirmare și validarea rezultatului din primul tur.
Curtea Constituțională transmite că decizia de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot din primul tur a fost luată în unanimitate.
Astfel, Curtea Constituțională a decis:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile
valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României
din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de
către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14:00.
Renumărarea voturilor, o muncă „titanică”
Avocatul Mihai Drăgan a explicat la dcnews.ro că Biroul Electoral Central este cel care trebuie să renumere sau să stabilească ce persoane se vor ocupa. Nu vor număra cei care au fost în secții, ci cel mult participă președintele de la fiecare secție, deoarece sacii sunt sigilați și trebuie desigilați în fața celui care și-a pus semnătura la sigilare.
De asemenea, avocatul a precizat că renumărarea voturilor din toată țara se va face cel mai probabil în birourile electorale de circumscripție, acolo unde au ajuns sacii după ce au fost sigilați la fiecare secție de votare.
„La momentul la care Curtea Constituțională dispune renumărarea voturilor din toată țara, această acțiune va fi pusă în practică de Biroul Electoral Central, care stabilește modalitatea și persoanele care se vor ocupa de renumărarea efectivă a voturilor. Este o muncă titanică.
La desigilarea sacilor vor participa obligatoriu persoanele care au semnat pe sigiliul fiecărui sac, adică cel puțin președinții de secții de votare care și-au pus semnătura și au certificat că în sacii respectivi se află voturile care au fost menționate în procesele verbale”, a explicat avocatul.
Într-o intervenție telefonică la Digi24, înainte ca decizia CCR să fie comunicată oficial, Toni Greblă, șeful AEP a fost întrebat cât ar dura renumărarea voturilor.
„Ar fi vorba de reverificarea a 9 milioane de buletine de vot care sunt sunt depozitate acum în cele 41 de județe ale țării. Acest lucru nu poate fi făcut nici în ore nici într-o zi nici în două”, a declarat Toni Greblă.
Ce se întâmplă dacă se schimbă ordinea candidaților?
Fostul judecător Cristi Danileț explică, într-o postare pe Facebook, că dacă în urma renumărării voturilor se constată voturi în plus sau în minus pentru unii candidați, efectul va fi anularea rezultatelor și reluarea primului tur de scrutin, nicidecum că se continuă al doilea tur cu noii candidați.
Articolul 1 din legea privind alegerea președintelui prevede următoarele: „Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”.
„Georgescu și Lasconi au ieșit pe primele două locuri la turul întâi al prezidențialelor. În urma unei contestații, CCR a decis renumărarea voturilor de la prezidențiale din primul tur. Să presupunem că se găsesc voturi în plus ori voturi în minus așa de multe la unii candidați că se schimbă ordinea acestora și, în finală, ar trebui să fie un altul sau chiar alți doi. În această situație, Legea nr. 370/2004 spune că SE ANULEAZĂ rezultatele și SE REIA PRIMUL TUR, nicidecum că se continuă al doilea tur cu noii candidați!”, a scris Danileț pe Facebook.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: