Politică

Ziua Românilor de Pretutindeni. Iohannis: „Avem o diasporă numeroasă”. Aproximativ 10 milioane de români au ales să trăiască mai bine

În 28 mai este marcată Ziua Românilor de Pretutindeni. Avem una dintre cele mai numeroase diaspore la nivel internațional. Statul român a făcut totul ca diaspora românească să crească, oficial, până spre 6 milioane. Neoficial, 10 milioane de cetățeni au optat pentru o viață mai bună, peste granițele țării.

Ziua Românilor de Pretutindeni. Aproximativ 10 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării/Foto: pixabay.com Ziua Românilor de Pretutindeni. Aproximativ 10 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării/Foto: pixabay.com

 

 


La 28 mai 2023 este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni.

 


Anterior anului 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.

Ulterior, prin Legea 101/2015, articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat, astfel că Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată în ultima duminică a lunii Mai.


Diaspora românească și „exodul creierelor”

România are una dintre cele mai mai comunități în afara granițelor țării. De-a lungul timpului, „exodul creierelor” din România a fost comparat cu exodul cetățenilor sirieni din cauza războiului ce le-a devastat țara. 

Oricum, diaspora românească este numeroasă, iar statul român doar aproximează numărul cetățenilor plecați dincolo de granițele țării. 


Klaus Iohannis a transmis un mesaj solemn, duminică, cu prilejul zilei dedicate tutror românilor. 

Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forţa capabilă să promoveze valorile şi spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare. 


În acelaşi timp, autorităţile române au responsabilitatea de a-şi asuma o viziune pe termen lung şi de a identifica oportunităţile care nu sunt încă suficient valorificate, astfel încât să-i determine pe cei plecaţi să se reîntoarcă acasă”, afirmă preşedintele României în mesajul său. 

Mai vor românii să se întoarcă acasă? Întrebarea nu necesită neapărat un răspuns. 

Statul român nu știe câți români trăiesc în afară granițelor țării, iar datele diferă în funcție de sursa informației.

Astfel, potrivit Ministerului Afacerilor din România, circa 5,7 milioane de români sunt plecați din România în lumea mare. Datele au fost prezentate în noiembrie anul trecut, potrivit euronews.ro

Doar Spania numără 1 milion de cetățeni români. 

Alte date oferă cifre mult mai mari în privința diasporei românești. 

Aproximativ 10 milioane de români trăiesc în afara țării, majoritatea reprezentând prima generație de emigrați, potrivit estimării RePatriot, citate de cursdeguvernare.ro

RePatriot a prezentat și datele oficiale, aparent aflate în conflict: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă că există 5,7 milioane de români cu domiciliul în străinătate, în timp ce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) vorbește de opt milioane de români stabiliți în afara granițelor.

„Aceste cifre nu sunt concurente. Departamentul pretinde că în cea de-a doua se regăsește o componentă a unei realități mai largi. Noi, în Repatriot, credem că suntem 10 milioane de români în afara granițelor țării, dacă ținem cont și de a doua generație”, a explicat Felix Pătrășcanu (RePatriot) pentru sursa citată

Contribuția diasporei românești la dezvoltarea României este una substanțială. 

Românii plecați au pompat în economia țării circa 65 de miliarde de euro în ultimii 15 ani

Rolul diasporei românești este asumat, de obicei, de către statul român în perioadele electorale, atunci când votul acestora poate face diferența.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alegerile Parlamentare 2020 au început cu scandal! Mii de români din diaspora au votat degeaba

Pandemia de COVID-19 i-a ținut acasă pe clujenii din diaspora. Zeci de copii vor începe școala la Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter