Național

Pompierii clujeni, sprijin pentru gestionarea viiturilor din Suceava în urma ploilor torențiale. O persoană moartă, găsită în albia unui pârâu și zeci de victime evacuate.

Dezastru în Moldova în urma viiturilor din regiune. Pompierii clujeni au fost mobilizați în sprijinul colegilor din Suceava, unde o persoană a murit iar alte zeci de victime au fost evacuate.

Pompierii clujeni, sprijin pentru gestionarea viiturilor din Suceava în urma ploilor torențiale|Foto: igsu.ro Pompierii clujeni, sprijin pentru gestionarea viiturilor din Suceava în urma ploilor torențiale|Foto: igsu.ro

 

 


În județele Suceava și Neamț s-au înregistrat inundații semnificative, generate de revărsarea pâraielor Dârmoxa și Neagra, în Suceava, și a râului Bistrița, în Neamț. Un număr considerabil de gospodării a fost afectat, însă evaluarea exactă este în desfășurare, întrucât situația este în continuă schimbare, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 

Pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice severe, pompierii clujeni vor interveni cu echipaje de sprijin.


Persoană decedată, găsită în albia unui pârâu

În localitatea Neagra din județul Suceava, o persoană a fost găsită decedată în albia pârâului Neagra, însă accesul către aceasta este greu de realizat din cauza viiturii care izolează zona, potrivit IGSU

CITEȘTE ȘI: 
Pompierii clujeni, sprijin pentru județele din estul țării vizate de avertizare meteo Cod portocaliu de vreme rea

De asemenea, la Broșteni patru persoane au fost surprinse de viitură, provocată de ieșirea din matcă a pâraielor Dârmoxa și Neagra, afluenți ai râului Bistrița. Acestea au fost salvate de către echipele de intervenție, în timp ce alte 16 persoane s-au autoevacuat preventiv, fiind relocate la rude sau în căminul cultural din localitate.


Două elicoptere SMURD au fost trimise în sprijinul salvatorilor care intervin în zona localității Broșteni.

Pompierii clujeni, sprijin pentru gestionarea viiturilor din Suceava în urma ploilor torențiale

Pentru îndepărtarea efectelor și pagubelor produse de viituri, au gost mobilizați pompieri din Cluj și alte județe din țară. 


Astfel, potrivit IGSU, resurse suplimentare din șase județe pentru a sprijini pompierii suceveni în gestionarea situației de urgență care a fost generată de viiturile din județ.

„Inspectoratele Cluj, Sălaj, Mureș și Maramureș vor trimite fiecare câte un autocamion de intervenție, o barcă pneumatică, două motopompe transportabile și un microbuz, alături de alte echipamente necesare desfășurării operațiunilor de salvare și evacuare în zonele afectate”, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență.


CITEȘTE ȘI: 
Vreme extremă la Cluj. Pagube semnificative și zeci de intervenții ale pompierilor.

Prin această mobilizare se urmărește intensificarea capacitățoi de intervenție în județul Suceava, pentru a limita cât mai mult efectele produse de viituri asupra comunităților afectate.

Potrivit pompierilor suceveni, zeci de persoane au rămas izolate de ape și au fost evacuate.

Avertizare meteo de vreme severă: instabilitate atmosferică și averse torențiale

Meteorologii au emis mai multe Coduri galbene și portocalii de instabilitate atmosferică pentru mai mult de jumătate din țară, valabile pe parcursul zilelor de luni și marți.

Potrivit meteorologilor, luni, între orele 16:00-22:00, județele Suceava, Botoșani și Neamț se vor afla sub Cod Portocaliu de averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii puternice (viteze ale vântului de 70...80 km/h) și grindină de medii dimensiuni (2...3 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...60 l/mp.

Sursa: ANM

De asemenea, între orele 15:00 - 22:00 în nordul Moldovei și local în zona Carpaților Orientali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni (1...2 cm), intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50...70 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30...40 l/mp.

A fost emis Cod galben pentru județul Iași, integral, și Harghita și Bacău, parțial.

Totodată, de luni, ora 22:00, până marți, ora 10:00, se vor afla sub Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată
județele Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Galați și Vrancea. În aceste județe vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii (viteze ale vântului de 70...80 km/h) și grindină de medii dimensiuni (2...3 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...60 l/mp.

În estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei, nord-vestul Moldovei și partea continentală a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni (1...2 cm), intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50...70 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30...40 l/mp.

ANM a mai emis un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată pentru județele Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita și în zona de munte a județelor Gorj, Hunedoara, Alba, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova, valabil marți, între orele 10:00 - 22:00.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pompierii clujeni, în sprijinul localnicilor din Galați, afectați de viituri. Acțiuni în teren pentru curățarea gospodăriilor, îndepărtarea aluviunilor și refacerea drumurilor.

Misiunea pompierilor clujeni continuă în Franța: zeci de salvatori implicați în stingerea incendiilor de pădure

Ultimele Stiri
abonare newsletter