Externe

Chinezii inventează betonul „bezea”, care oprește avioanele în siguranță

Cercetătorii chinezi au inventat un beton ultraușor, supranumit beton „bezea", care oprește în siguranță avioanele de sute de tone în timpul aterizărilor de urgență.

Cercetătorii chinezi au inventat un beton spumos ultraușor care oprește avioanele la aterizările de urgență prin zdrobire controlată. Foto: Depositphotos.com Cercetătorii chinezi au inventat un beton spumos ultraușor care oprește avioanele la aterizările de urgență prin zdrobire controlată. Foto: Depositphotos.com

 

 


Materialul are o porozitate de peste 80% și cântărește doar 200 kg pe metru cub - de zece ori mai puțin decât betonul standard. 

 


„Pare solid, dar se sfărâmă la impact”, explică Fang Jun, inginer la Academia de Materiale de Construcție din China.

Betonul creează o „barieră moale" care absoarbe energia cinetică prin zdrobire controlată. Sistemul înlocuiește vechile metode de siguranță de la capătul pistelor - bazine de apă, pășuni sau nisip - care erau instabile și sensibile la mediu, conform Agerpres.


„Bazinele de apă tind să înghețe iarna și să atragă animale, în timp ce suprafețele de sol sunt foarte sensibile la umiditate și temperatură", spune Fang Jun.

China dezvoltă beton ultraușor pentru siguranța aeroporturilor

Pentru a funcționa, betonul trebuie să aibă o rezistență foarte precisă.


Spre deosebire de betonul obișnuit, unde rezistența mai mare e mai bună, acest material funcționează cu rezistență mai scăzută, dar foarte controlată.

CITEȘTE ȘI:
Singurul aeroport din lume unde aterizați în trei țări deodată

Cercetătorii au folosit un agent special care creează „bule cu armură" în beton, împiedicând prăbușirea materialului. Au dezvoltat și o tehnologie care compensează în timp degradarea rezistenței din cauza vremii.


Sistemul a fost aplicat în 14 aeroporturi din China. Datele de la un aeroport din regiunea Xizang arată o fluctuație de doar 3% a proprietăților după un an, mult sub toleranța de proiectare de 10%.

Invenția a primit premiul al doilea pentru inovație de la Federația Chineză a Materialelor de Construcție.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Traficul aerian de pasageri a depășit 300.000 de călători pe Aeroportul Cluj, în mai. Cursele externe și destinațiile din zona Schengen, preferate de români.

Zboruri spre Palma de Mallorca de pe Aeroportul Internațional Cluj. Vezi frecvența zborurilor.

abonare newsletter