Economie

Stimulentul de inserție, prea tentant pentru mamele din Cluj

Dacă în octombrie erau doar 1.600 de mămici din județ care beneficiau de sumele pentru reîntoarcerea mai rapidă în câmpul muncii, acum situația s-a schimbat radical. Cauza ar putea fi o lipsă de informare.

Schimbarea din vară a reglementărilor privind acordarea stimulentului de inserție pentru mamele sau tații care revin la locul de muncă înainte de încheierea concediului de creștere a copilului, respectiv cu 60 de zile înainte de aniversarea copilului, a fost marcată de o lipsă de informare pentru părinții care ar fi putut beneficia de acest drept.

Astfel, mulți dintre cei aflați în concediu de creștere al copilului nu au știut că pot să primească stimulentul încă un an de la data încheierii concediului dacă se întorc mai repede cu doar două luni.


“Nu am știut de modificările legislației și îmi pare și acum rău. Nu ar fi fost un efort extraordinar să mă întorc mai repede, mai ales că mi-am înscris băiețelul mai repede la creșă. Imediat după ce am aflat am stat cu soțul meu și ne-am gândit la toate persoanele pe care le cunoaștem și pe care am putea să-i ajutăm cu această informație. Din fericire, am ajutat-o pe o colegă a soțului meu”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Bianca Ciceu.

Dovadă stau și cifrele de la nivelul județului date publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Astfel, dacă în octombrie aveam 1.600 de beneficiari, potrivit ultimelor date, cele aferente lunii februarie, numărul acestora a crescut la 2.445.


Cât e acum “prima”?

Stimulentul de inserție, ce se acordă părinților care-și scurtează concediul pentru creșterea copilului, a crescut sâmbătă pentru a doua oară în acest an, după ce înregistrase deja o creștere la 1 februarie 2017.

Persoanele aflate în concediul pentru creșterea copilului, care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserție. Acest drept al părinților este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, iar valoarea acestuia a crescut, de la 1 aprilie 2017, pentru a doua oară în acest an și a ajuns la 650 de lei.


Concret, cuantumul lunar al stimulentului este de 50% din cuantumul minim al indemnizației aferente concediului pentru creșterea copilului. Din moment ce indemnizația minimă este, de la 1 februarie 2017, de 1.232,5 lei (în creștere de la 1.062,5 lei), rezultă că stimulentul a fost, până la finele lunii martie 2017, de 616,25 lei (în creștere de la 531,25 lei).

Cu toate acestea, Executivul a decis, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2017, să aplice o nouă majorare a stimulentului. Concret, majorarea este valabilă începând de la 1 aprilie 2017, atunci când stimulentul de inserție a ajuns de la 616,25 de lei la 650 de lei.


Plata stimulentului de inserție încetează când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungește până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

Cât ia în medie o mamă din Cluj indemnizație

Clujul se situează pe locul trei în țară ca valoare a sumei care este plătită, în medie, unei mame, după București și Ilfov


Eliminarea plafonului de 1.200 de lei, pentru mamele care stăteau doi ani acasă cu copilul, respectiv 3.400 de lei pentru mamele care alegeau să se întoarcă la serviciu după un an a însemnat creșterea veniturilor pentru multe dintre mamele aflate în concediu la data intrării în vigoare a noilor reglementări, dar și pentru cele care au intrat ulterior.

O mamă din Cluj câștigă acum, în medie, o indemnizație pentru creșterea copilului de 1.820 de lei pe lună, sumă care situează județul pe locul trei, după București, cu o medie de 2.400 de lei și Ilfov, cu 2.073 de lei.

După Cluj urmează Timiș, cu o medie de 1.766 lei, Brașov, cu 1.657 lei și Sibiu, cu 1.622 lei.

În județ sunt acum peste 7.400 de beneficiari, bărbați și femei, suma totală plătită în a doua lună a anului fiind de peste 13 milioane de lei.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter