Economie

O familie cu credit în franci elveţieni a obţinut în instanţă scăderea cursului valutar. Cum s-a întâmplat asta?

Un cuplu din Iași își va plăti ratele la bancă la un curs de peste două ori mai mic decât cel actual. Cum s-a întâmplat acest lucru?

Un cuplu din Iași își va plăti ratele la bancă la un curs de peste două ori mai mic decât cel actual. Cum s-a întâmplat acest lucru?/ FOTO: pixabay.com Un cuplu din Iași își va plăti ratele la bancă la un curs de peste două ori mai mic decât cel actual. Cum s-a întâmplat acest lucru?/ FOTO: pixabay.com

 

 


Un cuplu din Iași își va plăti ratele la bancă la un curs de peste două ori mai mic decât cel actual. Cei doi au obținut obligarea băncii la folosirea unui curs al francului elvețian de 2,22 lei, față de 5,18 lei cât este cel de acum, scrie ziaruldeiasi.ro

 


Conform sursei citate anterior, raționamentul judecătorilor a fost simplu, dacă nici specialiștii băncii nu au putut anticipa brusca devalorizare a leului față de francul elvețian, cum s-ar putea aștepta ca doi ieșeni să poată face acest lucru.

Cursul francului s-a dublat în momentul în care Banca Națională a Elveției a renunțat să mai intervină pentru impunerea unui curs scăzut al monedei naționale față de euro. Cei doi ieșeni s-au trezit deodată că au de plătit rate calculate în funcție de un curs de 4,45 lei pentru un franc elvețian, față de 2,217 lei la contractarea creditului.


Dacă specialiştii băncii nu au prevăzut creşterea, cum ar fi putut s-o facă clienţii?

Cei doi ieșeni au cerut stabilirea unui curs echitabil de plată, respectiv cel de la momentul contractării creditului, plus maxim 30%, ca și reducerea soldului și conversia sumei rezultate în lei.

Conform Codului Civil, contractele încheiate între două părți au putere de lege pentru acestea. Pe de altă parte, Curtea Constituțională a stabilit în 2016 că regula poate fi supusă unor atenuări în cazul apariției unor situații care nu au putut fi avute în vedere la încheierea contractului și care duc la imposibilitatea onorării acestuia. Pe această interpretare s-au bazat și magistrații Tribunalului în analiza dosarului. Ei au remarcat că nimeni nu putea anticipa, în 2008, decizia ulterioară a Băncii Naționale Elvețiene, astfel încât să-și poată asuma riscul valutar.


Soluția care a fost găsită de Tribunal a fost contestată de Banca Românească, iar Curtea de Apel a amânat luarea unei decizii finale pentru data de 5 octombrie. 

 

CITEȘTE ȘI:

Francul elvețian scade spre valorile din ianuarie 2015

ANALIZĂ. Francul elvețian a crescut la maximul ultimilor aproape doi ani

Clujenii cu credite în franci au ieşit în stradă. Ce solicitări au - FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter