Administrație

Castelul Banffy din Răscruci, reabilitat în proporție de 40%. Va fi redat circuitului turistic în vara anului 2023

Castelul Banffy de la Răscruci, Bonțida, a fost reabilitat în proporție de 40% până în prezent și va fi redat circuitului turistic în vara anului 2023.

Castelul Banffy din Bonțida, reabilitat în proporție de 40% / Foto: CJ Cluj Castelul Banffy din Bonțida, reabilitat în proporție de 40% / Foto: CJ Cluj

 

 


Castelul Banffy din comuna Bonţida, sat Răscruci, a fost reabilitat până acum în proporţie de 40%. Acesta ar urma să fie redat circuitului turistic din vara lui 2023.

 


Totodată, o parte din lucrările necesare sunt realizate până acum în proporţie de chiar 90%.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Începute acum un an, lucrările de reabilitare a acestui obiectiv arhitectural de o importanţă istorică şi culturală deosebită pentru întreaga Transilvanie avansează în ritm susţinut. Stadiul fizic general al lucrărilor de execuţie înregistrează un procent ce se apropie de 40%. Profitând de timpul favorabil, lucrările de amenajare exterioare îşi vor intensifica ritmul, astfel încât, chiar din vara anului viitor, acest castel să fie finalizat şi redat, în cel mai scurt timp, circuitului turistic şi cultural”, a declarat, conform unui comunicat CJ Cluj, Alin Tişe.


Restaurare din punct de vedere istoric

În acelaşi comunicat se arată că, până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent, parc care cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală etc.

Consiliul Judeţean Cluj a demarat în mai 2021 lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Banffy şi a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonţida, investiţie de 27,6 mil. lei (5,7 milioane de euro), finanţată din fonduri europene.


Lucrările de restaurare şi conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile, etc

CITEȘTE ȘI:

Castelul Bánffy din Bonțida devine un „șantier-școală” vara aceasta

Investiție de aproape două milioane de lei la Palatul Bánffy din Cluj-Napoca. „Strălucirea” clădirii, redată prin lucrări de restaurare

abonare newsletter