Administrație

Autostrada Transilvania. Situație complicată pe segementul Nădășelu-Poarta Sălajului, care riscă să fie inaugurat fără bucățile de la Nădășelu și Topa Mică VIDEO

Segmentul Nădășelu-Poarta Sălajului de pe Autostrada Transilvania (A3) riscă să devină o „autostradă muzeu”, în lipsa viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică, cu o lungime de 3,2 km.

Autostrada Transilvania (A3), secțiunea Nădășelu-Poarta Sălajului/Foto: Asociatia Pro Infrastructura Facebook.com Autostrada Transilvania (A3), secțiunea Nădășelu-Poarta Sălajului/Foto: Asociatia Pro Infrastructura Facebook.com

 

 


Asociația Pro Infrastructură (API) avertizează că segmentul Nădășelu – Zimbor, cu o distanță de 30 km, de pe A3, ar putea deveni  „cea mai frumoasă autostradă-muzeu”, în lipsa viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică (Cluj).

 


La sfârșitul lui septembrie 2023, CNAIR a suspendat licitația pentru cele două viaducte de la Nădășelu și Topa Mică, din județul Cluj, de pe Autostrada Transilvania.

Potrivit datelor prezentate de Asociația Pro Infrastructura (API), proiectul riscă să depășească termenul prevăzut în PNRR, adică finalul anului 2026.


„Din păcate situația lotului Nădășelu-Zimbor (30,06 km) se complică foarte tare. V-am explicat de nenumărate ori că la Nădășelu și Topa Mică soluțiile din studiul de fezabilitate și proiectul tehnic nu țin în realitate și se impun modificări. După vreo 18 luni de tergiversări, CNAIR a decis să scoată separat la licitație lucrările de pe traseele noi.

Dar surpriză. Prețul estimat foarte atractiv a făcut cu ochiul altor competitori, așa cum anticipam. Se pare că turcii de la Ictas vor contractul și au făcut contestație la CNSC în care invocă ilegalitatea documentației: o linie groasă de cariocă trasată pe hartă, fără studiu geotehnic, fără detaliile necesare fundamentării unei oferte. Și, din ce ne dăm seama, cam au dreptate. CNSC probabil va decide până la sfârșitul anului.


Cert este că riscul de a depăși termenul PNRR actual, final 2026, este semnificativ. Și mai frustrant este că în 2021 tronsonul avea șanse maxime să fie prima autostradă finanțată prin PNRR inaugurată. Și noi visam, în 2021, să o vedem gata în 2023. Dar a venit alunecarea de la Nădășelu în septembrie 2021, apoi 18 luni de scărpinat în cap cu CNAIR și UMB, plus problemele de la Topa Mică.

CITEȘTE ȘI: 
O contestație blochează licitația pentru viaductele de pe A3. Constructorii reclamă ambiguitatea contractului

Acum sunt șanse să primim cea mai frumoasă autostradă-muzeu din țară: gata în primăvara lui 2025, dar fără bucățile de la Nădășelu și Topa Mică.


Iar între Zimbor și Poarta Sălajului (12,24 km) vorbim tot de muzeu!”, semnalează reprezentanții API. 

Luna trecută, constructorul turc Ictas a depus contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), în cadrul licitației de un miliard de lei pentru viaductele de la Nădășelu și Topa Mică, scoase din contractul cu UMB pe Autostrada Transilvania.

Inaugurarea loturilor de pe A3, marcată de incertitudine

Viaductele de la Nădășelu și Topa Mică au fost scoase din contractul inițial, iar ulterior licitația pentru devierea secțiunii Nădășelu-Mihăiești a fost suspendată de CNAIR, în contextul contestației depuse de constructorul Ictas. În această situație, această porțiune riscă să ajungă o nouă „autostradă muzeu”.

Termenul actual pentru secțiunea Zimbor-Poarta Sălajului, iunie 2025, este fezabil dacă dealul Zimbor stă locului, însă la Poarta Sălajului lipsește proiectul unui nod rutier.

„CNAIR trebuie să se învrednicească să facă o descărcare temporară, ori să-i dea zor cu pregătirea nodului definitiv de la Românași.

Ne sare în ochi și decizia dubioasă a celor de la UMB care nu construiesc niciun fel de apărări sau consolidări pe dealul Zimbor: nu șanțuri, nu berme, nu drenuri, nu geotextile, nu sprijiniri de niciun fel. Pe restul debleelor din șantier aceste lucrări sunt la ordinea zilei. Deocamdată versantul colaborează... dar până când?!”, semnalează sursa citată. 

Potrivit CNAIR, pe secțiunea din PNRR Nădășelu – Poarta Sălajului, traseul actual va fi deviat, iar la Nădășelu și Topa Mică, unde sunt alunecări de teren, vor fi construite două viaducte cu o lungime de peste 3 kilometri. Stadiul fizic a atins un grad de realizare de aproximativ 55% în luna august, iar soluția scoaterii din contract a zonelor problematice de pe secțiunea Nădășelu-Mihăiești, pentru a fi licitate separat, precum și devierea traseului acestui sector de autostradă și realizarea unor viaducte pe o distanță de 3,2 km se face în conformitate cu recomandările din cadrul expertizei tehnice.

Valoarea estimată a contractului este de 1,114,273,701 de lei, fără TVA, finanțare prin PNRR. Prelungirea licitației ar putea conduce chiar la scoaterea lotului Nădășelu – Zimbor din PNRR.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Unul dintre cele mai lungi viaducte de pe A3, aproape de finalizare! Lotul Nădășelu și Zimbor, gata anul viitor? - VIDEO DRONĂ

Autostrada Transilvania. Licitația pentru devierea secțiunii Nădășelu-Mihăiești, suspendată de CNAIR

Ultimele Stiri
abonare newsletter