Administrație

Unul dintre cele mai lungi viaducte de pe A3, aproape de finalizare! Lotul Nădășelu și Zimbor, gata anul viitor? - VIDEO DRONĂ

Unul dintre cele mai lungi viaducte de pe Autostrada Transilvania se apropie de fianalizare. Lotul dintre Nădășelu și Zimbor a ajuns la aproape 70% execuție.

Unul dintre cele mai lungi viaducte de pe A3 / Foto: captură video YouTube -  Cristian Marius Man Unul dintre cele mai lungi viaducte de pe A3 / Foto: captură video YouTube - Cristian Marius Man

 

 


Unul dintre cele mai lungi viaducte de pe A3 - Autostrada Transilvaniei se apropie de finalizare, potrivit unor imagini filmate în 14 octombrie 2023 și postate pe YouTube. Este vorba despre viaductul cu o lungime de 740 de metri de la Nădășelu. Ajuns la aproape 70% execuție, lotul dintre Nădășelu și Zimbor de 30 de kilometri ar putea fi finalizat în a doua jumătate a anului 2024, scrie economedia.ro.

Cu toate acestea, din cauza faptului că viaductele au fost scoase din contractul inițial, această porțiune riscă să ajungă o nouă „autostradă muzeu”. Graficul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) indică faptul că segmentul dintre Nădășelu și Zimbor va fi gata abia în luna mai a anului 2025.


Constructorul turc Ictas a depus o contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Aceasta a fost înregistrată ulterior și în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP), în cadrul licitației de un miliard de lei pentru viaductele de la Nădășelu și Topa Mică, scoase din contractul cu UMB pe Autostrada Transilvania. Este vorba despre licitația privind contractul pentru cele două viaducte de 3,2 kilometri, iar criticile constructorului din Turcia se referă la responsabilitățile și riscurile pe care CNAIR le-ar pune în sarcina ofertanților.

Autostrada Transilvania, gata în 2026?

Pe secțiunea din PNRR Nădășelu – Poarta Sălajului, traseul actual va fi deviat, iar la Nădășelu și Topa Mică, unde sunt alunecări de teren, vor fi construite două viaducte cu o lungime de peste 3 kilometri. Stadiul fizic a atins un grad de realizare de aproximativ 55% în luna august, iar soluția scoaterii din contract a zonelor problematice de pe secțiunea Nădășelu-Mihăiești, pentru a fi licitate separat, precum și devierea traseului acestui sector de autostradă și realizarea unor viaducte pe o distanță de 3,2 km se face în conformitate cu recomandările din cadrul expertizei tehnice, potrivit CNAIR.


Valoarea estimată a contractului este de 1,114,273,701 de lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Fiind vorba despre un contract finanțat din PNRR, prelungirea licitației ar putea conduce chiar la scoaterea lotului Nădășelu – Zimbor din PNRR.

În ceea ce privește segmentul de 12 km Zimbor – Poarta Sălajului, UMB a ajuns la 40% execuție și se află în grafic pentru finalizarea lucrărilor în decembrie 2024, conform economedia.ro.


UMB ar putea finaliza 39 km din cei 42 km de la Nădășelu la Poarta Sălajului, însă Autostrada Transilvania trebuie să fie finalizată în totalitate pentru a respecta termenul inclus în PNRR, adică august 2026.

Ca acest lucru să fie posibil, semnarea contractului pentru cele două viaducte de circa 3 km trebuie să fie semnat în primele luni din 2024, având în vedere că durata lucrărilor este de 27 de luni (dintre care 9 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție).


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Progres vizibil pe A3, Chețani - Câmpia Turzii. Cum arată lucrările pe lotul care va fi dat în circulație anul acesta? VIDEO

Locuitorii din Nădășelu cer CNAIR să nu construiască viaductul A3 peste cimitirul din localitate: „Solicităm oprirea demersului”

Ultimele Stiri
abonare newsletter