Administrație

Tișe confirmă: „Nu toate proiectele Clujului vor fi finanțate prin PNRR”. Județul, dispus să se împrumute pentru Spitalul de Copii și Centrul de Transplant.

Monitorul de Cluj a anunțat în exclusivitate că România a pierdut 2,1 miliarde de euro din PNRR și nu toate proiectele depuse vor primi bani. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, spune că în cazul în care Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant Multiorgan nu vor fi finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, va lua bani împrumut pentru construirea lor. Ambele proiecte se ridică la 500 de milioane de euro!

Așa va arăta Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj. FOTO CJ Cluj Așa va arăta Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj. FOTO CJ Cluj

 

România a pierdut 2,1 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar acum Ministerul Proiectelor Europene se vede nevoit să taie din mulțimea de proiecte propuse pentru finanțare și cu care primarii și președinții de consilii județene se laudă neîncetat. 


Într-un răspuns pentru monitorulcj.ro. Consiliul Județean susține că Ministerul Fondurilor Europene nu i-ar fi cerut să renunțe la proiectele finanțate prin PNRR.

„Consiliul Județean Cluj nu a primit o solicitare din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene referitoare la renunțarea la unele proiecte finanțate prin PNRR”, este răspunsul primit din partea Consiliului Județean la solicitarea monitorulcj.ro.


Doar că după apariția articolului, în ședința de Consiliu Județean de luni, 28 noiembrie, Alin Tișe le-a ținut o pledoarie consilierilor unde a recunoscut că proiectele instituției ar putea să nu fie cuprinse la finanțare prin PNRR.

„Cele două mari proiecte pe domeniul sănătății, Centrul Integrat de Transplant și Spitalul Monobloc de Copii, ambele spitale noi pe care dorim să le facem, sunt într-o fază avansată. Centrul de Transplant e în faza licitației, s-au deschis ofertele în intervalul de timp următor se va adjudeca câștigătorul și așteptăm doar finanțarea în sine, pentru cel de-al doilea, poate mai important decât primul din punct de vedere al adresabilității acestor servicii, urmează studiul de fezabilitate și cu acesta mergem în licitație de execuție. Legat de finanțare, încercăm prin PNRR, principala sursă de finanțare, să obținem banii pentru acest spital. Ar fi o mare realizare pentru noi, pentru Consiliul Județean, să realizăm un spital de copii care să deservească țara în totalitate. Prin acest proiect încercăm să grăbim procedura, să ajungem în faza de licitație și să sperăm că odată ce va fi prins la finanțare să îl facem într-un timp record și să putem lucra de îndată la procedura de achiziții de dotări”, a spus Tișe.


Președintele CJ Cluj spune că cele două proiecte se vor construi inclusiv din împrumuturi.

„Dorința noastră esta ca și Centrul Multiorgan să fie prins în finanțare prin PNRR. Stimați colegi, trebuie să fim conștienți, realiști, nu vor putea fi numai proiectele Clujului prinse în PNRR, norocul și șansa noastră este că am muncit demult și le avem. Dacă ar fi lucrurile normale și s-ar lua strict după maturitatea unui proiect, în mod evident, ar trebui luate toate aceste proiecte pentru că ele sunt în fază de licitație. Nu veți găsi în țară proiecte de asemenea anvergură care deja să fie în această fază. De aceea, au încercat diverși miniștri să stabilească diferite ghiduri de punctaj ca să se puncteze și dacă ai avut autorizația obținută sau ai dat ordin de studiu de fezabilitate. Eu sper să existe la nivel guvernamental o maturitate, să finanțăm proiectele mature pentru că de aceea ne dă bani Uniunea Europeană nu să cârpim și să schimbăm becurile în spitale vechi care oricum nu fac față ca pe urmă să le demolăm. Sper să se finanțeze aceste două spitale noi, nu este problema noastră că anumite județe și primării nu au reușit să-și facă proiecte mature până acum. Dacă nu vor fi bani europeni, vom găsi alte surse de finanțare pe alte axe, parțial bani europeni, parțial banii noștri. Chiar dacă nu va fi finanțat din PNRR, ci va fi Spitalul de Copii prin PNRR, să se găsească resurse atunci, cred că e o situație de extremă urgență să scoși Institutul de Transplant din acel spațiu într-un spațiu potrivit. Acest institut e de importanță națională. Sper să fie tratat de Guvern și din punct de vedere al urgenței. Suntem conștienți că nu putem obține finanțări pe toate proiectele Clujului pentru că banii sunt limitați. Există mai multe domenii, axe de finanțare. Sper ca după ce se va lămuri probleme cu PNRR-ul se va hotărî care spitale sunt prinse în PNRR să putem intra și să găsim alte surse de finanțare pentru spitalele care nu vor fi prinse în PNRR. Există chiar și un credit BEI pe care îl putem accesa, poate intervi și Guvernul că aceste proiecte nu sunt doar ale Clujului. Cred că aceste proiecte le vom realiza”, a mai spus Tișe.


Consiliul Județean Cluj depune proiectele „Spital Pediatric Monobloc” și „Centrul de Transplant Multiorgan” în vederea finanțării prin PNRR

Spitalul Pediatric Monobloc are o valoare de 1.623.435.000 lei, fără T.V.A., din care 60% reprezintă valoarea finanțării nerambursabile din PNRR, iar 40% este contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj.

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi edificat pe un teren de circa 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci, și va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.


Centrul de Transplant Multiorgan are o valoare de 790.364.179 lei, fără T.V.A., din care 80% reprezintă valoarea finanțării nerambursabile din PNRR, iar 20% este contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj.

Unică în România și în sud-estul Europei, investiția vizează edificarea unui centru de transplant care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.

Obiectivul medical ultramodern va fi construit pe str. B. P. Hașdeu nr. 6 și va dispune de 264 de paturi pentru spitalizare continuă, 16 paturi pentru spitalizare de zi și 45 de paturi destinate ATI. Acesta va avea 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, un heliport etc. De asemenea, Centrul Integrat de Transplant va dispune și de 176 de locuri de parcare.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Loteria proiectelor PNRR. România trebuie să „taie” 2,1 MILIARDE de euro din propunerile de finanțare. Nu toate proiectele depuse vor primi bani.

Un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar se contruiește în Baciu, cu finanțare din PNRR

Drulă (USR): Pensiile cresc cu doar 12,5%, deși până la limita din PNRR puteau fi majorate cu 27%

abonare newsletter