Administrație

Clujenii vor curățenie ca-n Centru și în cartiere! Se plâng și că invaziile de ciori fac mizerie și zgomot

Clujenii se plâng că în cartierele orașului nu se face curățenie la fel de bine ca-n Centru, iar invaziile de ciori le crează un disconfort. Păsările fac zgomot și mizerie în cartiere.

Invazie de ciori și gunoaie în cartiere vîn Cluj-Napoca / Foto 1: Cartierul Gheorgheni Facebook - Foto 2: captură ecran - video Facebook Invazie de ciori și gunoaie în cartiere vîn Cluj-Napoca / Foto 1: Cartierul Gheorgheni Facebook - Foto 2: captură ecran - video Facebook

 

 


Clujenii nu sunt mulțumiți de modul în care se face curățenie în cartierele orașului.

 


Întrebat despre acest lucru, primarul Emil Boc a susținut că a cerut să se facă la fel de bine curățenie în fiecare colț al orașului și a cerut exemple clare de locuri în care se găsește mizerie.

„Eu am cerut aceeași unitate de măsură în materie de curățenie în fiecare colț al orașului. Așa cum mă duc și în Uniunea Europeană și spun «avem nevoie de coeziune și de bani în fiecare colț al UE, nu doar la Berlin sau Bruxelles, ci în fiecare colț al Europei»”, a spus Boc într-o emisiune radio.


Când a primit exemplul Borhanciului, Boc a spus că acolo se ocupă compania de salubritate Brantner de situație și i-a rugat să verifice „care este starea curățeniei”.

Moloz și gunoi în spatele blocului

Pe site-ul mycluj.ro, unde găsim harta sesizărilor din Cluj-Napoca, clujenii s-au plâns că nu se depozitează corect gunoiul, dar nici nu este strâns de autoritatea competentă. În cartierul Între Lacuri, un locuitor s-a plâns de faptul că în spatele blocului s-a depozitat moloz și gunoi, chiar pe locul de parcare al soției sale.


Deși clujeanul a mai depus o sesizare în urmă cu o lună, acesta susține  că problema nu a fost rezolvată:

„Revin cu o sesizare în legătură cu depozitarea de gunoi și moloz pe strada Tulcea nr 29 (în spatele blocului) am mai făcut o sesizare de o lună aproximativ și nu a fost dus de acolo molozul. Precizez că acolo este locul de parcare al soției și de multe ori nu poate deschide ușa de saci, mulțumesc anticipat”, se arată într-o sesizare pe harta mycluj.ro.


Alte sesizări pe mycluj.ro:

  • Gruia: „De ceva vreme pe Strada Fabricii de Chibrituri între magazinul de mobilă și stația de transformare, locul a devenit depozit de deșeuri. Am mai făcut o sesizare în 18.08.2022 referitor la deșeurile depozitate, am primit răspuns că se vor ridica. Din păcate nu s-a întamplat mare lucru, deșeurile se depozitează în continuare. Vă rog să luați măsuri”, a sesizat un localnic.
  • Gheorgheni: „Vă rog să refaceți zona ghenei montând ghena subterană și să reasfaltați zona în preajma ghenei la locația aleasă. În cazul acesta s-ar putea optimiza spațiul prin mutarea recipientelor pentru plastic și sticla din cadrul parcării. Momentan din cauza celor care cauta în gunoi (oameni sau animale pentru că ușa e veșnic deschisă) se produce foarte multă mizerie în zona adiacentă. Lucru foarte rău având în vedere că sunt 3 blocuri în apropiere și un parc.”
  • Gheorgheni: „La punctul gospodăresc de pe strada Bușteni 2 sunt depozitate deșeuri în afara acestuia. Strada este foarte murdară în jurul punctului.”
  • Mărăști: „Piața Abator, punct colecrare gunoi. Propuneți dumneavoastra ceva ca să nu mai avem asemenea situații, când se revarsă gunoiul și zboară în perimetru.”
  • Mănăștur: „Pe strada Mirăslău nr. 2, între blocurile B2 și B3, se află niște containere de gunoi descoperite, situate pe carosabil, care produc mizerie pe locurile de parcare din apropiere. Aceste două pubele de gunoi se află în parcarea din spatele magazinului Moldovan. Există spații dedicate, închise cu gratii de metal, unde sunt depozitate containerele de la alte magazine. Cu toate acestea, cele 2 pubele din imagine se află mai tot timpul în locul indicat în poză, descoperite și fără un capac aferent.”

Clujenii, iritați de invaziile de ciori

Invaziile de ciori nu ajută nici ele. Oamenii se plâng că aceste păsări fac mult zgomot și mizerie.

Emil Boc a declarat că se lucrează la o soluție în acest sens și că există sisteme care pot să reghideze ciorile și să le trimită în afara orașului:

„Noi avem un sistem pe care l-am pus la punct de dispersare a ciorilor, astfel încât să nu producă disconfort populației, pe baza unor aparate profesioniste care asigură această dispersare și reghidare a lor. Lucrează în continuare colegii mei la acest aspect ca să se diminueze cât mai mult impactul negativ. Sunt dispozitive, în acest punct de vedere, care dispersează ciorile și le trimit în afara orașului.

Avem studiu făcut și pe zone punctuale și pe tot orașul. Unul dintre ele, dacă îmi amintesc bine, este chiar în lucru în momentul de față - un studiu privind situația din tot orașul. Știm de această problemă pentru că noi ne ocupăm de inovare și inteligență artificială până la modul în care circulă ciorile în oraș și ce gălăgie fac”, a declarat primarul.

În Parcul Central din oraș s-au instalat în anul 2019 echipamente care acționează pe bază de ultrasunete și laser, prin intermediul cărora se îndepărtează ciorile.

CITEȘTE ȘI:

Invazie de ciori în Zorilor! Administrația locală promite soluții de ani de zile! - VIDEO

Arunci gunoiul cu cartela. Clujul va avea aproape 300 de containere supraterane cu acces pe bază de cartelă, lângă blocuri

FOTO. Nesimțire sau ignoranță? Așa lasă oamenii autobuzele Clujului, pline de MIZERIE

Ultimele Stiri
abonare newsletter