Actualitate

Marșul Cluj Pride a încheiat săptămâna LGBTQ+ desfășurată pe malul Someșului

După manifestaţia de la Bucureşti, membrii comunităţii LGBTQ+ au cerut drepturi egale şi la Cluj-Napoca.

 

UPDATE ORA 20 PRECIZAREA JANDARMILOR


„Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la reținerea a trei bărbați pe timpul manifestării publice organizate astăzi în Municipiul Cluj Napoca, infirmăm reținerea acestora de către jandarmi. Cei trei bărbați au încercat să afișeze un banner cu un mesaj instigator la adrese participanților la manifestarea publică, dar au fost observați de către forțele de ordine, care le-au interzis afișarea bannerului și i-au sancționat cu avertisment. Cele trei persoane au părăsit apoi Parcul Central. Aceasta a fost singura sancțiune aplicată pe timpul manifestării publice, care s-a desfășurat fără incidente”, transmite conducerea jandarmilor clujeni.

ȘTIREA INIȚIALĂ


Duminică, 22 august, între orele 13.00 – 14.00, a avut loc marșul Cluj Pride al comunității LGBT, pornit de pe platoul Sălii Polivalente, potrivit autorizației emise de Primăria Cluj-Napoca.

2.000 de persoane prezente la marș

Chiar dacă cu o zi înainte de marș, clădirea unde cei din comunitate își desfășurau atelierele și expozițiile a fost vandalizată, iar făptașul nu a fost prins, acest lucru nu a afectat desfășurarea marșului. Îmbrăcaţi în ţinute extravagante, cu steaguri colorate şi multă energie, membrii comunității LGBTQ+ au pornit în marşul diversităţii pe străzile din Cluj-Napoca. Conform președintelui PRIDE România, Andrada Popa, la marș au participat în jur de 2.000 de persoane.


Nu doar persoane aparținând minorităților sexuale au luat parte la marș, ci și clujeni heterosexuali, care au dorit să își arate solidaritatea, sprijinul și înțelegerea față de comunitatea LGBTQ+. 

Marșul s-a desfășurat pe traseul: platoul pietonal dintre Cluj Arena și BT Arena – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – strada Emil Isac – strada Splaiul Independenței – platoul pietonal dintre Cluj Arena și BT Arena, cu restricţionarea parţială şi secvenţială a circulaţiei rutiere pe o bandă, unde situația o impunea.


Înainte de începerea marșului, participanții au ascultat discursurile președintelui PRIDE România, Andrada Popa și al fondatoarei Queer Sisterhood Cluj, Ruth Borgfjord.

„Cluj Pride sărbătorește libertatea de a fi și a iubi fără a fi dus la închisoare, acceptarea și buna înțelegere între oameni diferiți. Suntem vizibili ca persoane LGBTQ+ pentru că existăm și dorim să fim autentici, dar suntem aici și pentru cei care nu pot să fie vizibili din cauza familiilor homofobe, a mediului de muncă discriminatoriu sau a violenței pe care au experimentat-o. Le trimitem acestora mesajul nostru de iubire și speranță”, a declarat Ruth Borgfjord, fondatoarea Queer Sisterhood Cluj. 


„Cluj Pride celebrează diversitatea noastră atât ca și comunitate, precum și la nivel individual. Suntem o comunitate frumoasă, eclectică și intersecțională, iar culorile noastre sunt menite să strălucească la soare, nu ascunse în dulap. Suntem mândri și suntem aici ca în anii trecuți, fericiți să ne revedem și să demonstrăm ce faină e Diversitatea à la Cluj”, a declarat Andrada Popa, președintele Asociației PRIDE România.

La marș a mai fost prezentă Antonella Lerca, prima femeie transgender romă din politica românească. În timpul manifestației, participanții s-au strâns în jurul a două steaguri cu lungimea de aproximativ 20 de metri ale comunității LGBT și transgender. Trei persoane au fost reţinute de jandarmi, deoarece au afişat un banner „împotriva paradei sodomiţilor” pe traseul marşului, însă acest incident nu a oprit buna desfăşurarea a manifestaţiei. Participanţii au purtat pe toată perioada marşului masca de protecţie.

Mesajul organizatorilor Cluj Pride 2021: „La anul vă promitem că vom fi în Piața Unirii”

„Vă mulțumim. Am arătat ce înseamnă diversitatea. Am arătat că nu suntem invizibili, am arătat că locul nostru este în spațiul public. Din nou,, aducem aminte că acesta este un marș al bucuriei, dar și un protest, pentru că ne lipsesc foarte multe drepturi. E o discuție atât de lungă pe care nimeni nu vrea să o poarte, așa că e de datoria noastră să o ducem în spațiul public. Este de datoria noastră să ne revendicăm drepturile și să ne facem vocea auzită. Și astăzi la Cluj Pride 2021 exact asta am făcut. Vă mulțumim că ați participat și vă așteptăm în continuare la viitoarele noastre evenimente. Și ne vedem la anul, în Piața Unirii, vă promitem”, a declarat la finalul marșului Cluj Pride unul dintre organizatori.

CITEȘTE ȘI

Cluj Pride 2021. Comunitatea LGBTQ+ s-a strâns în număr mare în zona Cluj Arena - VIDEO

 

abonare newsletter