Actualitate

Cel mai mare parc din istoria Clujului ar putea avea o arie naturală urbană protejată

De Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale, activiștii pentru viitorul Parc Est solicită o zonă naturală urbană protejată în Cluj-Napoca.

 

 


Parcul Est, cel mai mare parc din istoria municipiului Cluj-Napoca, ar putea cuprinde o arie naturală urbană protejată, pe lângă parcul propriu-zis.

 


Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului, se va întinde de la primul lac din cartierul Gheorgheni, de lângă Iulius Mall, până la ultimul lac de lângă hypermarketul Selgros. Situat între cartierul Între Lacuri și pârâul Becaș pe o suprafață de peste 45,5 de hectare, care va cuprinde inclusiv Baza Sportivă „Gheorgheni”, fosta pepinieră și zona de stufăriș, în viitorul Parc Est sunt propuse amenajări minim invazive pentru a proteja biodiversitatea zonei.

Anual, în data de 11 ianuarie este celebrată Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale. Cu acest prilej, militanții „SOS Parcul Est” au reiterat dorința unui parc natural urban, în condițiile în care în zona de după baza sportivă și primul lac amenajat există cea mai bogată avifaună a orașului. Ei își doresc să trăim într-un oraș „care prețuiește și ariile naturale urbane protejate”.


Parcul Est ar putea fi locul unei arii naturale protejate

O parte din viitorul Parc Est ar trebui să fie arie naturală, nu doar parc propriu-zis, adică mlaștina, ultimele lacuri, dar și o parte din pârăul Becaș, respectiv din pepinieră. În acest sens, există deja o lege care așteaptă să fie votată. De asemenea, datorită eforturilor activiștilor de mediu, programul de guvernare are la capitolul de mediu prevăzută adoptarea acestei legi a ariilor naturale urbane protejate, dar și crearea unei rețele de arii urbane la nivel național.

„Noi, cei din SOS, ne bucurăm să punem umărul la toate acestea, alături de mai multe asociații, și sperăm ca autoritățile să fie deschise la propunerile noastre de conservare a biodiversității și în mediul urban. Cum există un concurs de amenajare pentru Parcul Est, să sperăm că echipele participante la concurs sunt atente la aceste aspecte ecologice”, se arată într-un mesaj al mișcării „SOS Parcul Est”.


Reamintim că, în data de 20 octombrie 2020, Primăria municipiului Cluj-Napoca a dat startul concursului internațional de soluții pentru Parcul Est, un nou „plămân verde” pentru Cluj-Napoca. Administrația locală a publicat tema de concurs în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), anunțul oficial al câștigătorului urmând să fie făcut în data de 8 februarie 2021. La începutul acestui an, obiectivul a fost enumerat de primarul Emil Boc și pe lista proiectelor pentru care se va pregăti documentația pentru licitație.

Aleile pietonale și cicliste, necesare în viitorul Parc Est

În urma reamenajărilor din ultima perioadă, rezidenții se bucură de mai multe locuri de parcare în cartierul Între Lacuri. Acestea sunt îndepărtate de lac, nu în buza lacului, așa cum fuseseră proiectate inițial pe locul fostelor garaje, se bucură activiștii. Cu toate acestea, ei reiterează nevoia de alei pietonale și cicliste în viitorul Parc Est, fiind și alte probleme, precum construcțiile și gardurile în zona Becaș, care îngreunează crearea de alei.


„Dar, dacă suntem perseverenți, vom da gardurile jos și vom avansa cu aleile pietonale și cicliste în viitorul parc și lângă pârâul Becaș, unde sunt acum îngrădiri, așa cum am făcut-o, prin revendicări civice la lacurile 1 și 3. Vrem ca amenajările la viitoarele lacuri, în preajma mlaștinii și pe o parte din fosta pepinieră Becaș să fie minim invazive pentru a permite o arie naturală urbană pe o parte din Parcul Est, un spațiu public verde îndeajuns de mare încât să conțină atât Parcul Iulius, cât și baza sportivă”, se arată într-un text al mișcării „SOS Parcul Est”.

CITEȘTE ȘI:

Parcul Central, de nerecunoscut după prima zăpadă din an. Peisaje superbe în parcul preferat al clujenilor


 

abonare newsletter