Actualitate

Ore de prevenţie împotriva jocurilor de noroc

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/14_ziua/02 ramona toderita psiholog conferinta mircia giurgiu_sc_ 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Elevii ar putea învăţa la şcoală cum să se ferească de jocurile de noroc.</p>

Elevii ar putea avea ore în care să înveţe cum să se ferească de jocurile patologice de noroc. Ideea aparţine conducerii Asociaţiei Române pentru Studiul Jocurilor de noroc - Romanian Association for the Study of Gambling.

Specialiştii în psihologie şi psihiatrie din Cluj atrag atenţia că jocurile de noroc patologice au devenit o problemă în ţara noastră mai ales că se confruntă tot mai des cu pacienţi de 11-12 ani care au devenit dependenţi de aceste jocuri.


„Am descoperit doi copii de 11 ani care aveau jocul patologic de noroc, ceea ce este un semnal de alarmă”, a declarat conf. dr. Viorel Lupu, medic primar psihiatru şi preşedinte al Romanian Association for the Study of Gambling (RASG). El a mai adăugat că recent a avut de a face cu un caz al unui copil care adunase datorii foarte mari la jocurile de noroc, iar părinţii au fost nevoiţi să lucreze în străinătate doar pentru a-i plăti datoriile.

Program de prevenţie, de la 11 ani


Psihologul doctorand Ramona Todiriţă, vicepreşedintele RASG, a menţionat că în acest context ar fi necesar un program de prevenţie care să fie aplicat copiiilor, începând cu vârsta de 11 ani. Ea a dat ca exemplu un soft realizat în Canada prin care copiii trebuie să joace un joc pe calculator în care sunt invitaţi să joace atât jocuri de noroc cât şi jocuri de îndemânare. „La început, copilul primeşte 100 de cristale pe care le poate folosi cu jocul de noroc sau îndemânare. Este înştiinţat că trebuie să se oprească la o limită în cazul jocului de noroc, dar la jocul de îndemânare nu există o limită”, explică Ramona Todiriţă.

Preşedintele RASG menţionează că acest program de prevenţie ar putea fi introdus în şcoli, ca obiect de studiu opţional. Cei doi specialişti cred că orele ar putea fi susţinute chiar de psihologul şcolii, iar zece întâlniri copil-specialist ar fi suficiente pentru prevenirea acestor jocuri.


Conferinţă internaţională

Problema jocurilor de noroc va fi dezbătută în cadrul primei conferinţe internaţionale din România pe această temă. Evenimentul este organizat de RASG, va avea loc pe 20 octombrie, la Cluj-Napoca, în sediul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Vor fi prezenţi specialişti în tratarea jocurilor de noroc patologice din mai multe ţări, reprezentanţi ai industriei jocurilor, psihologi, pacienţi şi aparţinători ai acestuia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter